Đorđević Godfriju: Rešenje je u Rezoluciji 1244, a ne u nelegalnom Vašingtonskom sporazumu! Takvi stavovi osnov za otkazivanje gostoprimstva

Đorđević Godfriju: Rešenje je u Rezoluciji 1244, a ne u nelegalnom Vašingtonskom sporazumu! Takvi stavovi osnov za otkazivanje gostoprimstva
Foto: Twitter/ @usambserbia, Nova.rs/ Zoran Lončarević, Pokret Oslobođenje

ĐORĐEVIĆ GODFRIJU: REŠENJE JE U REZOLUCIJI 1244, A NE U NELEGALNOM VAŠINGTONSKOM SPORAZUMU

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević kritikovao je danas ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija, povodom stavova iznetih u jučerašnjem intervjuu „Politici“.

„U promotivnom tekstu nedostojnom najstarijeg srpskog lista, ambasador je prepun hvalospeva prema politici Aleksandra Vučića i tobože divnoj klimi za poslovanje američkih kompanija u Srbiji“, kaže Đorđević.

On navodi kako je ceo intervju lista floskula o „ekonomskom lideru i privrednoj lokomotivi“, iz čega je apsolutno jasno koja strana sila je postala glavni sponzor Vučićevog režima.

„Svako sponzorstvo dolazi na naplatu, što nam govore i stavovi ambasadora prema kosovskom pitanju. On direktno i jasno kaže da SAD žele da vide obavezujući sporazum Srbije i Kosova zasnovan na međusobnom priznanju“, objašnjava predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević je ocenio da nije normalno da strani diplomatski predstavnik u Srbiji javno podržava „rastakanje zemlje domaćina“, kao i da govori o „priznanju Kosova od strane Srbije“, što je, prema njegovim rečima, potpuno apsurdan zahtev.

„U svakoj zemlji koja drži do sebe, takvi stavovi bi bili osnov za otkazivanje gostoprimstva stranom diplomati na osnovu Bečke konvencije“, ukazuje Đorđević.

On je upozorio i na stav ambasade o oblastima koje „Bajdenova administracija tretira kao prioritet“, ocenivši ih kao „listu budućih zadataka za Vučićev režim“.

„Osim odricanja od Kosova i Metohije, tu se nalazi i energetska diverzifikacija, što praktično znači odaljavanje Srbije od Rusije, kao i stvaranje mini-Šengena, što je ekonomska priprema za Veliku Albaniju“, kaže Đorđević i dodaje da se od režima u Beogradu očekuje da ispuni sve te zahteve.

Lider pokreta Oslobođenje je zaključio da je cinična izjava ambasadora da „rešenja za zapadni Balkan moraju doći od država zapadnog Balkana“, posebno nakon što je, prema njegovim rečima, izdiktirao sva rešenja u formi naređenja.

„Rešenje za zapadni Balkan će biti poništenje svih nelegalnih sporazuma koje je Vučićeva vlada potpisala i baziranje budućih predloga na načelima Ustava Srbije i Rezolucije 1244“, kaže Mlađan Đorđević i dodaje da je rešenje za Srbiju „da je vode ljudi koji znaju šta je samopoštovanje i koji mogu da se suprotstave strancima kada ovi diktiraju zahteve“.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar