Đorđević: Hitno uključiti Rusiju u pregovore i zatražiti povratak vojske na KiM

Izvor:
Politički.rs

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oglasio se povodom najave da će pregovorima u Briselu u toku ove nedelje, uz predstavnike Beograda i Prištine, prisustvovati i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Đorđević je rekao da „nije jasno zašto odjednom Amerika ima predstavnika u procesu koji vodi Evropska unija“.

„Očigledno je to dogovoreno na sastanku ambasadora država Kvinte i Vučića juče. Srbija bi zarad zaštite svojih interesa trebala zvanično da zatraži da se Rusija takođe uključi u pregovore“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, to bi bio pravi reciprocitet, a srpski interesi bi bili bolje zaštićeni.

„Naravno, znamo da se to neće desiti, jer je Vučić samo marioneta zapada. On ne misli o zaštiti interesa Srbije“, oštar je lider Oslobođenja.

On je istakao da bi Srbija takođe trebalo zvanično da zatraži „povratak 999 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju, u skladu sa slovom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“.

„Na to Srbija svakako ima pravo. Te jedinice se prema Rezoluciji mogu rasporediti na spoljne granice, prema Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i na mesta gde žive Srbi i gde je srpska kulturna baština“, objašnjava Đorđević.

To bi, kako je istakao, bio pravi pokazatelj ozbiljnosti Srbije, a ne „zveckanje oružjem i najave sukoba u tabloidnim emisijama na Pinku“.

„Ni to Vučić nikada neće učiniti. Njemu više nije važna Rezolucija 1244, već samo Briselski i Vašingtonski sporazum. To je i sam rekao odmah nakon sastanka sa ambasadorima“, podseća predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević kaže da se aktuelni režim u potpunosti odrekao Rezolucije 1244. „Suverenitet Srbije im nije više bitan. Oni (naprednjaci) trguju Kosovom i Metohijom u zamenu za produženje sopstvene vlasti, a Rezolucija i ruska podrška su samo prepreke u njihovim mahinacijama“, kaže Đorđević.

Zbog toga je, prema njegovim rečima, otkazan današnji sastanak Aleksandra Vučića sa ambasadorima Rusije i Kine u Beogradu.

„Kada pozove Kvinta, kada pozovu nemački ili američki ambasador, Vučić potrči. A otkazuje sastanke sa ambasadorima zemalja koje su garant suvereniteta Srbije u Savetu bezbednosti“, zaključuje lider Oslobođenja.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar