Đorđević: Kosovska politika režima svela se na nepostojeću ZSO

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević komentarisao je danas navode iz Vlade Srbije o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. On je ocenio da formiranje ZSO „nije ni blizu“.

„Pre 2 meseca SNS i Srpska lista slavili su formiranje ZSO na bilbordima i plakatima, a od nje i dalje ni traga ni glasa“, ističe Đorđević.

Prema njegovim rečima, „tužno je i žalosno“ što se cela kosovska politika režima Aleksandra Vučića svela na „moljakanje Prištine da im odobri osnivanje ZSO u formi udruženja građana bez ikakvih ovlašćenja“.

On je podsetio da vlada već devet godina „moli razne prištinske vlasti da im bar to učine“, ali da stalno nailaze na odbijanje.

„Najnovije poniženje im je zadala Vjosa Osmani, koja je ponovila da od ZSO nema ništa, uprkos moljakanju Petra Petkovića i ostalih promotera Briselskog sporazuma“, kaže lider Oslobođenja.
Đorđević je naveo da je Vlada Srbije još 2013. godine potpisala Briselski sporazum, u kome je u zamenu za formiranje Zajednice srpskih opština predato „srpsko pravosuđe, tužilaštvo, policija i civilna zaštita“ u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

„Srpsko stanovništvo je praktično ostavljeno bez bilo kakve zaštite, u zamenu za obećanje formiranja jednog udruženja građana. A čak ni to nisu dobili. Katastrofalan sporazum, a uz to i protivustavan“, navodi Đorđević.

Predsednik Oslobođenja je dodao da ni eventualno formiranje ZSO ne bi uticalo na život Srba u pokrajini.

„ZSO služi samo kao dimna zavesa za srpsku javnost, nešto čime će da zamažu oči javnosti kada budu priznavali Kosovo“, ocenjuje Mlađan Đorđević.

On je zaključio da bi sledeća patriotska vlada Srbije morala da poništi sve „protivustavne dogovore koje je SNS napravila u vezi Kosmeta“.
Iz pokreta Oslobođenje saopštili su da se oni principijelno protive ZSO jer je njihova politika „da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije“, a na osnovu Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

„ZSO ne može da zameni Ustav i Rezoluciju 1244“, dodao je Đorđević.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar