ĐORĐEVIĆ: MOGUĆE GRČKO PRIZNANjE KOSOVA U VUČIĆEVOJ REŽIJI, KAO ŠTO JE UČINIO IZRAEL

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević optužio je danas Aleksandra Vučića da „sprema grčko priznanje tzv. Kosova u saradnji sa zapadom“, navodeći da se to radi na isti način kao što je prošle godine učinjeno sa Izraelom.

On je podsetio da je prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma prošlog septembra, Vučić dao saglasnost da se u dokumentu koji je potpisala prištinska delegacija nađe odredba o međusobnom priznanju Izraela i Kosova. Na osnovu toga, Izrael je istog dana priznao ilegalno otcepljenu srpsku pokrajinu, dok su ambasade u Jerusalimu i Prištini otvorene početkom ove godine.

„Jasno pokazana popustljivost beogradskog režima, uz odsustvo agilne diplomatije, dovelo je do nove inicijative kojoj je cilj da razbije blok od pet EU zemalja koje odolevaju da priznaju nezavisnost Kosova. Ovo je direktna posledica i nastavak Vašingtonskog sporazuma“, ističe Đorđević.

On objašnjava da Aleksandar Vučić „ponovo igra glavnu ulogu u tome“ i da Grčka sigurno ne bi priznala nezavisnost Kosova „bez saglasnosti Beograda“, upravo zbog, kako kaže, prijateljskih istorijskih odnosa Srbije i Grčke.

„Vučić to čini da bi olakšao potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma kojim će praktično Srbija priznati Kosovo, što je već nagovešteno u tački 15 Vašingtonskog dokumenta. Sprema teren da srpskom narodu poturi taj sramni akt, a to će lakše uraditi ako predstavi da smo ostali bez prijatelja i saveznika“, navodi lider pokreta Oslobođenje.

Iz ovog pokreta ukazuju na to da je po sredi „prljavi dil“ kojim će se krivica za priznanje „svaliti na grčku državu i grčki narod“, svađajući nas sa, kako kažu, još jednom bratskom zemljom zarad „ostvarenja Vučićevih ličnih interesa“.

„On je to dobio kao zadatak od svojih zapadnih mentora i to će morati da ispuni. Isto kao što je Vašingtonski sporazum potpisao da bi se dodvorio Trampu u kampanji, ovo sada čini za Makrona, u čijem non-pejperu se nalaze ove ideje“, zaključuje Mlađan Đorđević.

Pokret Oslobođenje zvanično je pozvao „bratsku grčku državu i grčki narod“ da ne učestvuju u „političkim igricama mafijaškog režima u Beogradu“ i da ne priznaju „ilegalno proglašenu kosovsku nezavisnost“.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar