Đorđević na poziv Ministarstva odbrane Rusije posetio Muzej “1418 koraka do pobede” i Hram oružanih snaga Rusije

Izvor:
Politički.rs, Foto: Pokret Oslobođenje

Delegacija pokreta Oslobođenje, predvođena predsednikom Mlađanom Đorđevićem, bila je danas gost Ministarstva odbrane Rusije i posetila Muzej “1418 koraka do pobede”. Tom prilikom su prisustvovali liturgiji u Hramu oružanih snaga Rusije u Podmoskovlju.

Lider Oslobođenja nas je na društvenim mrežama bliže upoznao sa istorijatom ovog fascinantnog kompleksa.

Kompleks je izgrađen u periodu od svega 20 meseci i otvoren 22. juna 2020. godine.

Hram i muzej su podignuti povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u vojnom parku „Patriot“ kraj Kubinke, na mestu gde je sovjetska vojska zaustavila naciste i pokrenula kontraofanzivu na neprijateljske snage, koje je postalo i linija odbrane Moskve.

Muzej “1418 koraka do pobede” simbol je otpora ruskog i sovjetskog naroda fašističkim napadima. Veliki otadžbinski rat trajao je upravo toliko – 1418 dana. Scene bitaka su veličanstveno urađene, a herojsko stradanje koje je prikazano izaziva istovremeno tugu i ponos.

Kompleks je izgrađen na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua za manje od 600 dana, a posvećen je ratnim podvizima ruskog naroda u svim ratovima koji su zadesili Rusiju i na veličanstven način čuva sećanje na ruske vojnike i junake.

Simbolika celog mesta se proteže kroz ikone, izrađene mozaikom, na kojima su pored svetaca zaštitnika, prikazane scene iz ratova. Hram simboliše prelazak preko neprijateljskog oružja, koje je pretopljeno u legure od kojih su izgrađene stepenice i podovi.”

Đorđević se na kraju zahvalio Ministarstvu odbrane na pozivu i časti koja mu je ukazana.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar