Đorđević na Ravnoj Gori, planinom odjekuje “Ravna Gora pobediti mora”, “Догодине у ПриZрену!” (FOTO/VIDEO)

Izvor:
Politički.rs, Foto: Privatna arhiva

U srcu porobljene Evrope, na Ravnoj Gori, armijski đeneral Dragoljub Mihailović je 8. maja 1941. godine pobio barjak slobode, i prvi u Evropi započeo borbu protiv najvećеg zla tog vremena, protiv nacizma i  fašizma.

Ravnogorci i poštovaoci đenerala Mihailovića, kao i prethodnih godina, organizuju obeležavanje podizanja Trećeg srpskog ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, podignutog na Markovdan 8. maja 1941. godine.

Na poziv Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore, presednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević se i danas, kao i skoro svake godine do sad, obreo na Ravnoj Gori.

Poziv Đorđeviću je, i u ime Ravnogorskog pokreta iz Čačka uputio Stevan Orlović, koji je između ostalog napisao:

“Krajnje je vreme da se saberu svi časni ljudi i da se preseče ko će preostati u Srbiji, oni koji joj žele večnost ili oni koji bi da je prodaju.”

Đorđević je inače jedan od prvih, još 1990. godine, koji organizuje ili učestvuje u obeležavanju ovog, jednog od najsvetlijih trenutaka u srpskoj istoriji.

 

Vođa narodnog pokreta Oslobođenje nas podseća da se tog 8. maja 1990. na Ravnoj Gori, sem poštovalaca prvog gerilca Evrope, okupila i ravnogorska omladina iz više stranaka i pokreta, kao da su tu bile i Delije i među njima i pokojni Goran Savić Čobi.

Akcija ravnogoraca, tog 8. maja 1990. se zvala “Očistimo Srbiju od svih zagađenja”.

Ove godine na Markovdan, najpre je u selu Ba, u crkvi Svetog Ilije, vršena liturgija kojoj je vođa pokreta Oslobođenje prisustvovao zajedno sa pripadnicima Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

 

Posle liturgije održan je pomen đeneralu Draži Mihailoviću.

Iguman manastira Karno kod Srebrenice otac Luka i Aleksandar Milićević Čaki su i ove godine na ovaj veliki dan na Ravnoj Gori.

A onda su srpskom Ravnom Gorom odjeknule gusle i pesma guslara Riste iz Trebinja

Na svečanom ručku, vojvoda i predsednik Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Slobodan Marić, podsetio je na važnost današnjeg dana i značaj i veličinu Ravnogorskog pokreta i đenerala Draže Mihailovića.

Legendarni srpski fudbaler Vladan Lukić se odazvao pozivu braće iz Ujedinjenog ravnogorskog pokreta i svojim prisustvom uveličao svečanost.

Legendarni fudbaler sa prijateljima na Ravnoj Gori

Vojvoda Slobodan Marić je čestitao vojvodama i odlikovanim ravnogorcima i posebno izrazio zahvalnost ocu Luki, igumanu manastira Karno kod Srebrenice.

Veliki Srbin, veliki čovek i naš borac Vojske Republike Srpske“, rekao je vojvoda Slobodan Marić o igumanu Luki.

Vojvoda se potom zahvalio, kako je rekao, “našem bratu Mlađanu Đorđeviću, koji pomaže naše manastire i Republiku Srpsku...”

Tokom celog dana su se na Ravnoj Gori odvijale prigodne aktivnosti koje su slavile herojstvo srpskih četnika i besmrtnog đenerala Dražu.

Planinom se prolamalo “Ravna Gora pobediti mora!”

 

U razgovoru sa ravnogorcima mogla se osetiti ogromna podrška koju pružaju pravednoj borbi ruskog naroda protiv nacizma.

I naravno, obećanje da se neće dozvoliti izdaja i predaja Kosova i Metohije.

Na kraju je sa Ravne Gore poslata dobro znana poruka, koja u ovom sudbonosnom trenutku po našu zemlju nije samo poruka već i obećanje, zadatak i zakletva: Ravna Gora pobediti mora!

1 komentar

Ostavite komentar