Đorđević: Ni 17 godina kasnije pravda nije zadovoljena

Đorđević: Ni 17 godina kasnije pravda nije zadovoljena

Na današnji dan 2004. godine u orkestriranom pogromu širom Kosova i Metohije desetina hiljada Albanaca nad Srbima, ubijeno je 28 ljudi, proterano je oko 4.000 Srba, uništeno ili oskrnavljeno 40 pravoslavnih manastira, uključujući više srednjovekovnih svetinja i 980 srpskih domova.

Navršava se 16 godina od martovskog nasilja 2004. godine kada je 17. i 18. marta sa Kosova i Metohije proterano 4.012 Srba, a većina njih se nije vratila u svoje domove.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji tada je ubijeno je 28 osoba.

Povređene su 954 osobe, među njima i desetine pripadnika međunarodnih snaga, a uništena su 72 vozila Ujedinjenih nacija. U ovom talasu nasilja albanskih ekstremista etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, spaljen je manastir Devič kod Srbice.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Taj hram, jedan od najreprezentativnijih spomenika srednjovekovne Srbije, episkopsko središte srpske crkve u srednjem veku, monumentalni oblik dobio je u vreme Kralja Milutina (1282-1321), mada je i ranije bio arhijerejsko središte prizrenskog episkopa srpske crkve.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević podsetio je na ove tragične događaje, koje su se dešavali 17. i 18. marta 2004. godine i opomenuo sve nas da “ni 17 godina kasnije pravda nije zadovoljena”.

“- Na današnji dan 2004. godine desio se pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Za ubijene Srbe, za proterivanje Srba, uništavanje njihovih imovina, za uništavanje i skrnavljenje srpskih svetinja, ni 17 godina kasnije pravda nije zadovoljena.”

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar