Đorđević: O “srpskom svetu” govori čovek koji kaže da nemamo metar na Kosovu i koji dozvoljava da Rio Tinto dođe u Srbiju (VIDEO)

Izvor:

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i lider pokreta “Oslobođenje” Mlađan Đorđević složili su se u Novom danu na televiziji N1 da “mini Šengen i politika ‘srpskog sveta’ ne idu zajedno”, uz različite argumente. Popov kaže das je “mini Šengen zapravo jedna stvar u izlogu koja se pokazuje Evropi i svetu, kao ‘vidite mi možemo da sarađujemo sa svojim susedima i želimo'”, dok Đorđević kaže da je “mali Šengen posle Vašingtonskog sporazuma put ka stvaranju Velike Albanije i nije nikakav srpski interes”.

Prema rečima Popova, tonalitet i sadržaj Vulinove izjave „izazivaju veliku zebnju kod građana ove zemlje, ali i građana regiona“.

„Problem je što su i Vulin i drugi ljudi koji su na čelu ove države, bili na vlasti devedesetih godina, kada je slična ideja pokušala da se ostvari, ideja Velike Srbije. Svaki pametan čovek zna da to ne može da se ostvari mirnim putem“, kaže Popov.

Govoreći o izjavi Vulina, kaže da će „ovde neko reći da je to za unutrašnju upotrebu, što delimično i jeste“.

„Ovo sve govori da mi u regionu živimo u atmosferi nezavršenog rata“, kaže Popov.

Đorđević kaže, „što se tiče srpskog sveta, da je normalno da Srbija ima pravo da se brine o svojim sunarodnicima“.

„Vulin je megafon Aleksandra Vučića, imate često bacanje tih medijskih udica, to je jedna predstava juče, videli smo jednu predstavu, u kome su bivši zamenik Mire Marković i bivši Šešeljev sekretar imali jedan igrokaz“, kaže Đorđević.

Đorđević je upitao o kakvom „srpskom svetu govori čovek koji je rekao da mi nemamo metar na Kosovu, čovek koji dozvoljava da Rio Tinto dođe u Srbiju“…

„Kakvu on brigu može da pokaže“, kaže Đorđević.

Popov se, kaže, slaže sa Đorđevićem da je „legitimna stvar briga Srbije za pripadnike svoje nacije u okruženju“.

„Ali ona ima granice, tačno u onoj meri u kojoj Srbija ne bi dozvolila da se druga država meša, štiteći svoje sunarodnike“, kaže Popov.

Dodao je da „ima lidera Srba u pojedinim zemljama, koji više štete položaju Srba u tim zemljama, nego koriste“.

Na pitanje idu li zajedno politike „srpskog sveta“ i „mini Šengena“, Popov kaže „naravno da ne“.

„Mini Šengen je zapravo jedna stvar u izlogu koja se pokazuje Evropi i svetu, kao vidite mi možemo da sarađujemo sa svojim susedima i želimo, ali bliži se druga godišnjica mini Šengena, a slabe rezultate daje. Ako se desi neki veći sukob unutar Evrope ili na globalnom nivou tek tada će doći u igru prekrajanje granica, što može dovesti do ivice svetskog rata, čemu ne treba da se radujemo, a i ako se to desi, Srbija neće ostvariti Vulinov san o srpskom svetu, nego će postati plen neke velike sile“, kaže Popov.

Đorđević kaže da je „mali Šengen posle Vašingtonskog sporazuma put ka stvaranju Velike Albanije“.

„On nije nikakav srpski interes. Ono juče je bila slika šta nas čeka u narednim događajima, ne može se ova vlast smeniti izborima, ili ustanak ili nestanak. Dok je Srbija zarobljena, nema stvaranja srpskog sveta“, kaže Đorđević.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare