Đorđević odgovorio Zorani Mihajlović: Paravojska Rio Tinta zavodi red u Srbiji! OSLOBOĐENJE POZIVA NA VEČERAŠNjI PROTEST U ŠAPCU – NEĆU RIO TINTO

Pokret Oslobođenje reagovao je na izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, date nakon sednice Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“, odnosno eksploatacije litijuma koje u Zapadnoj Srbiji planira multinacionalni koncern Rio Tinto. Mihajlovićeva je tom prilikom rekla da je Vlada Srbije svesna „značaja ovog projekta za sve građane“.

Iz pokreta Oslobođenje istakli su da je projekat zaista značajan, ali ne onako kako ministarka Mihajlović misli.

„Projekat je od presudnog značaja za budućnost ovog regiona, jer će uništiti reke, šume, obradivo zemljište. Raseliće ljude iz oko trideset sela samo u prvoj fazi i trajno će učiniti celo područje Jadra i Rađevine nenastanjivim na duži rok“, kaže se u saopštenju ovog pokreta.

Predsednik Oslobođenja Mlađan Đorđević posebno je kritikovao izjave ministarke o transparentnosti, ističući da je već više puta ukazivano na propuste u toj sferi.

„Sada dobijamo informacije o privatnom obezbeđenju kompanije Rio Tinto koje patrolira selima lozničkog kraja i zastrašuje stanovništvo. O kakvoj transparentnosti pričamo kada privatne korporativne paravojske zavode red u Srbiji“, upitao je Đorđević.

On je takođe ukazao na problematičan sastav Radne grupe projekta, u kojoj nema predstavnika lokalnih udruženja građana ili eksperata za zaštitu životne sredine, „ali su zato tu predstavnici stranih ambasada, da osiguraju da se poštuje interes njihove multinacionalne kompanije“.

Đorđević kaže da je takav „kolonijalni odnos prema Srbiji i njenim građanima“ poražavajući, te da zbog toga građani moraju ustati protiv ovog projekta.

Iz pokreta Oslobođenje pozvali su građane na protest danas u 19 časova u Šapcu, ispred Skupštine grada. Na skupu pod nazivom „Neću Rio Tinto“ će biti ukazano na probleme iskopavanja litijuma, koji pogađaju ceo region Zapadne Srbije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

7. jula u Šapcu protestni skup NEĆU RIO TINTO: Ne damo vodu koju pijemo, vazduh koji dišemo i zemlju koja nas hrani!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar