Đorđević osudio puštanje Edina Vranja: Oslobađamo ratne zločince dok se u Bosni hapse Srbi

Izvor:
Politički.rs

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević kritikovao je odluku da se uhapšeni Edin Vranj, osumnjičen za ratne zločine nad Srbima u Goraždu 1993. i 1994. godine, pusti na slobodu. Đorđević je takođe osudio odluku da se ukupno 26 predmeta, uključujući i Vranja, prosledi tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

„Ustupanje predmeta praktično znači i oslobađanje. Pričamo o bosanskom pravosuđu koje je oslobodilo Nasera Orića, koje već tri godine odugovlači suđenje Atifu Dudakoviću za gnusne zločine u Bosanskoj Krajini i koje ne procesuira brojne zločine nad Srbima“, podseća predsednik pokreta Oslobođenje.

Foto: Pokret Oslobođenje

On je podvukao da čestitka Bakira Izetbegovića upućena Aleksandru Vučiću povodom odluke o puštanju na slobodu „pokazuje da se radi o čisto političkoj odluci“.

„Za to vreme, nastavlja se progon Srba u BiH. Protiv Dušana Sladojevića, vojvode Slavka Aleksića i guslara Riste Lečića, oca devetoro dece, vodi se postupak jer su pevali pesme na skupu Ravnogorskog pokreta, organizacije legalno registrovane u BiH“, objašnjava lider Oslobođenja.

On je podsetio i da je nedavno određen pritvor generalu Milomiru Savčiću, predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske.

„Veliki broj Srba je na optužnicama i na tajnim optužnicama koje se aktiviraju s vremena na vreme. Setimo se da je još 1995. Alija Izetbegović zapretio da će svaki Srbin koji je držao pušku biti osuđen. Srbima se oduzima pravo na odbranu svojih domova“, kaže Mlađan Đorđević.

Pored optužnica za ratne zločine, predsednik pokreta Oslobođenje ukazao je i na političku upotrebu tzv. Inckovog zakona o negiranju genocida.

„Taj zakon se koristi da se dižu optužnice protiv srpskih funkcionera i javnih ličnosti, kao još jedan vid pritiska na Republiku Srpsku“, dodaje on.

Prema Đorđevićevim rečima, Srbija za to vreme ćuti, a Aleksandar Vučić podržava takvu politiku.

„Vučić se sastaje sa ilegalnim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, kojeg ne priznaju ni Republika Srpska ni Rusija kao članica Saveta bezbednosti. Na tim sastancima nema ni reči o povlačenju ovog nakaradnog zakona. Za čiji interes onda Vučić radi?“, upitao je Đorđević.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar