Đorđević podržao šetnju za Ivanovića i pozvao pristalice da 16. ne izlaze na referendum

Izvor:
KoSSev, Foto: Privatna arhiva, Printscreen/RSE, N1

Među onima koji 16. januara neće izaći na referendum za promenu Ustava Srbije, već će da se priključe protestnoj šetnji u znak sećanja na Olivera Ivanovića je i lider pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević. Pozvao je svoje pristalice da učine isto.

Predsednik Pokreta za preokret, Janko Veselinović, najavio je nedavno da će 16. januara, na godišnjicu ubistva političara sa Kosova, Olivera Ivanovića, biti održan protest u podne, na Andrićevom vencu, a potom će učesnici krenuti u šetnju trasom do Crkve svetog Marka kako bi zapalili sveću, prenosi portal KoSSev.

Veselinović je za list „Danas“ rekao da će protest biti održan pod sloganom „Ko je ubio Olivera?“.

Skup se organizuje bez stranačkih obeležja, ali sa jasnom porukom:

„Nedopustivo je da četiri godine nemamo rezultate u istrazi i presudu za ubistvo koje se dogodilo na javnom mestu, uz bezbroj dokaza. Pogotovo što mu je prethodila medijska i svaka druga satanizacija od režima Aleksandra Vučića“, rekao je lider Pokreta za preokret.

U međuvremenu se oglasio i lider pokreta Oslobođenje koji je podržao skup. Đorđević tvrdi da je „16. januar simbol vlasti Aleksandra Vučića“.

„Gnusna likvidacija Olivera Ivanovića je nešto što će zauvek obeležiti ovaj režim i ove mračne godine. Četiri godine nemamo odgovor na pitanje šta se tačno desilo“, ističe Đorđević.

Kaže da istraga „tapka u mestu“, ali i da je „svima jasno ko je imao najviše interesa da Ivanović nestane“.

„Od momenta Oliverove smrti, nestaje poslednja linija otpora kriminalnom preuzimanju i zatim prodaji severa Kosova i Metohije“, objašnjava lider Oslobođenja.

Sa druge strane, kada je u pitanju referendum zakazan takođe za 16. januar, kaže da za njegov Pokret „nema referenduma“.

„Nećemo davati legitimitet onima koji pljačkaju, ubijaju i izdaju Srbiju, da glume pravnu državu i menjaju ustav“, rekao je Đorđević.

Đorđević je ujedno pozvao sve svoje pristalice da tog dana ne izađu na referendum.

„Kada padne ova vlast, biće poništene sve odluke koje su donete na ilegalan način ili one koje su štetne za Srbiju, uključujući i ovaj pokradeni referendum“, dodao je Đorđević.

On je objasnio zašto pokret Oslobođenje smatra da glasanje 16. januara treba bojkotovati.

„Ne može ustavne promene da donosi jednopartijski parlament, menjajući naprečac zakon o referendumu i zatim gurajući izmene najvišeg akta u državi na silu, putem ucenjenih i potplaćenih birača, kao i drugih mahinacija“, kaže lider Oslobođenja.

Dodaje da će sledeća ustavna promena biti „brisanje Kosova i Metohije iz preambule“.

„Zbog toga se režim Aleksandra Vučića mora sprečiti, a blokade prošlog meseca su pokazale da je najbolji način na ulici, masovnom građanskom neposlušnošću“, zaključuje Mlađan Đorđević.

Osim Đorđevića i za potpredsednika Narodne stranke, Miroslava Aleksića, protestna šetnja za Olivera predstavlja bolji način da obeleže 16. januar, nego izlaskom na glasanje na referendum.

Aleksić je nedavno kazao za Danas da podržava ideju o šetnji u znak sećanja na ubijenog političara, ali da to nema direktne veze sa referendumom.

„Mislim da bi tog dana trebalo organizovati blokade i ne davati legitimitet tom procesu koji ima za cilj da cementira Vućićevo partijsko pravosuđe“, naglasio je on.

Plakati sa likom ubijenog Olivera Ivanovića na kojima stoji da „16. januara nema referenduma! 16. januara je šetnja za Olivera Ivanovića“ još ranije su se pojavili na društvenim mrežama.

Podsetimo, i prethodnih godina se šetalo za Olivera u Beogradu, a kada su građani i deo opozicije slali poruke vlastima o neophodnosti sprovođenja istražnih radnji, pronalaska i kažnjavanja nalogodavaca i ubica Ivanovića.

Jedna od najupečatljivijih je svakako bila šetnja održana tokom protesta „Jedan od pet miliona“ 2020. godine na drugu godišnjicu atentata.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar