Đorđević sa episkopom Serafimom: NOVI SRPSKI PATRIJARH DA STOLUJE U PEĆI

Đorđević sa episkopom Serafimom: NOVI SRPSKI PATRIJARH DA STOLUJE U PEĆI

MOSKVA – Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević sastao se sinoć u Moskvi sa vikarnim episkopom patrijarha Moskovskog i cele Rusije, episkopom istrinskim Serafimom.

Đorđević je episkopa Serafima upoznao sa trenutnom situacijom u Srbiji i naročito Srpskoj pravoslavnoj crkvi posle smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja. Episkop se zanimao za položaj srpskog naroda i crkve na Kosovu i Metohiji, kao i u Crnoj Gori – posebno nakon promene vlasti i ukidanja diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Đorđević i vikarni episkop ruskog patrijarha su se složili da je važno da novi srpski patrijarh ima čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije i dobrih odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

„Zbog toga sam na sastanku još jednom ponovio inicijativu da novi srpski patrijarh sedište prebaci, odnosno vrati, u Peć. Smatram da bi patrijarh time značajno doprineo naporima za zaštitu srpskog naroda, srpske baštine i uopšte srpskog prisustva na Kosovu i Metohiji“, rekao je lider pokreta Oslobođenje nakon sastanka.

Kako je naveo, vraćanjem sedišta Srpske pravoslavne crkve u Peć bi se poslala i nedvosmislena poruka svim faktorima koji promovišu nezavisnost tzv. Kosova u Srbiji i van nje, da se Srbija i njena Crkva nikada neće odreći Kosova i Metohije.

„Kroz celu srpsku istoriju, u najtežim trenucima, Crkva je uvek bila uz svoj narod i vernike, ili na njihovom čelu. Čuvala ih je i bila im glavni oslonac u borbi za opstanak i slobodu. Baš zbog te istorijske misije, SPC danas mora da bude uz Srbe u južnoj srpskoj pokrajini i zbog toga srpski patrijarh – arhiepiskop pećki, mora da stoluje u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu naše duhovnosti“, istakao je Đorđević.

Đorđević sa episkopom Serafimom: NOVI SRPSKI PATRIJARH DA STOLUJE U PEĆI
Foto: Pokret Oslobođenje

Đorđević je vladiku Serafima upoznao i sa pokušajima Albanaca da srpsku kulturnu baštinu na teritoriji Kosmeta prikažu kao svoju, zbog čega je od suštinske važnosti da se spreči članstvo tzv. Kosova u UNESKO i UN.

Episkop Serafim je podržao ideju vraćanja sedišta patrijaršije u Peć i zahvalio se Đorđeviću na toj važnoj inicijativi, pružajući pritom punu podršku srpskom narodu da istraje na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je takođe iniciran razgovor o omladinskoj politici i mogućnostima za tešnju saradnju i bolje upoznavanje mladih Srba i Rusa, budući da se episkop takođe nalazi na čelu Sinodalnog odeljenja za rad sa mladima Ruske pravoslavne crkve.

“Zamolio sam vladiku Serafima da prenese pozdrave Njegovoj Svetosti Patrijarhu Kirilu uz zahvalnost na dugogodišnjoj podršci i pomoći srpskom narodu, kao i tokom izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu”, izjavio je Đorđević.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Da bi se odbranio od Mlađana Đorđevića Vučić ujedinjuje DSS i POKS? Miloš Jovanović sutra započinje sa postepenim gašenjem DSS?

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar