Đorđević sa mitropolitom Aleksandrom: Srpskoj patrijaršiji je mesto u Peći

Đorđević sa mitropolitom Aleksandrom: Srpskoj patrijaršiji je mesto u Peći

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević sastao se sinoć u Moskvi sa stalnim članom Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, mitropolitom kazahstanskim Aleksandrom. Razgovarali su o trenutnoj društvenoj situaciji u Srbiji i Rusiji, sa posebnim naglaskom na aktuelna dešavanja u dve pravoslavne crkve.

„Izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve je pitanje koje izaziva pažnju u celom pravoslavnom svetu, a mitropolit Aleksandar se pokazao kao veliki poznavalac ne samo dešavanja u našoj crkvi, već i širih društvenih implikacija izbora za poglavara“, rekao je Đorđević nakon sastanka.

Sagovornici su se složili da je važno očuvati srpski narod i svetinje na Kosovu i Metohiji, a u razgovoru je podvučeno da je crkva garant srpskog identiteta Kosova. Osim toga, istaknuta je važnost očuvanja najboljih odnosa između dveju crkava, kao i važna uloga koju one mogu imati u budućnosti po pitanju očuvanja Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao garancije teritorijalne nedeljivosti Srbije.

Foto: Pokret Oslobođenje

„Zato i pokušavaju različite udare na crkvu, kako u Crnoj Gori kroz diskriminatorne zakone koji su srećom oboreni, na Kosovu, kroz inicijativu Prištine da bude primljena u UNESKO, ali i u Ukrajini kroz raskol sa Ruskom pravoslavnom crkvom“, kaže Đorđević.

Na sastanku je još jednom istaknuta inicijativa da novi srpski patrijarh svoje sedište vrati u Peć.
„Smatramo da bi patrijarh tim potezom presudno doprineo naporima za zaštitu srpskog naroda, srpske crkve, srpske baštine i nasleđa na Kosovu i Metohiji. To bi bila snažna i nedvosmislena poruka da se srpski narod i naša crkva nikada neće odreći Kosova“ ističe Đorđević.

Prema njegovim rečima, mitropolit Aleksandar se složio sa ovom idejom i pružio punu podršku inicijativi.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar