ĐORĐEVIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: Vučić da se oglasi povodom nelegalnog izbora Visokog predstavnika!

ĐORĐEVIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: VUČIĆ DA SE OGLASI POVODOM NELEGALNOG IZBORA VISOKOG PREDSTAVNIKA

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je juče u Banjaluci da je procedura izbora novog Visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita u suprotnosti sa slovom Dejtonskog sporazuma.

Đorđević je kritikovao način na koji je Savet za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, kao neformalno telo, kandidovalo novog Visokog predstavnika, navodeći da jedino „Savet bezbednosti UN ima mandat da odlučuje o tome“.

„Podržavam odluku Republike Srpske, ali i stalne članice Saveta bezbednosti Rusije, da odbiju kandidaturu nemačkog političara Šmita za ovo mesto“, izjavio je on.

Predsednik pokreta Oslobođenje javno je upitao zašto Srbija kao „garant Dejtonskog sporazuma“ ćuti i ne izjašnjava se o pitanju novog Visokog predstavnika.

„Protiv tog izbora su Republika Srpska, sve srpske stranke u BiH i ceo srpski narod, a vlast u Beogradu ne želi da stane na njihovu stranu. To je poražavajuće“, ocenio je Đorđević.

On je direktno pozvao Aleksandra Vučića, Anu Brnabić i Nikolu Selakovića da se angažuju na zaštiti Republike Srpske.

„Podsećam da sam već ranije upozoravao da će Vučiću, onda kada završi kosovsko pitanje, na red na listi zadataka koje je dobio od zapadnih sponzora doći i Republika Srpska. Ćutanje Srbije u ovoj krizi je prvi pokazatelj“, izjavio je u Banjaluci lider Oslobođenja.

„Zbog toga ga moramo sprečiti – i u potpisivanju sporazuma sa Prištinom, i u daljoj prodaji srpskih nacionalnih interesa“, poručio je on.

Đorđević sa saradnicima boravi u višednevnoj poseti Republici Srpskoj, u okviru koje se sastaje sa društveno-političkim akterima u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Modriči i Doboju, a gostovao je i u emisiji „Istina“ Radio televizije Republike Srpske.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare