Đorđević: Uzme li Vučić crkvu pod šapu, moći će da izvedu veleizdaju, zato se meša u izbor patrijarha i pravi raskol u SPC

Đorđević: Uzme li Vučić crkvu pod šapu, moći će da izvedu veleizdaju, zato se meša u izbor patrijarha i pravi raskol u SPC

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oglasio se saopštenjem pred početak sabora Srpske pravoslavne crkve na kome će biti izabran novi patrijarh, a povodom sve glasnijih spekulacija o političkim mešanjima u proces izbora.

Đorđević, koji važi za čoveka u dobrim odnosima sa brojnim episkopima SPC, rekao je da odluka da se sabor održi u kripti Hrama svetog Save izaziva sumnju, budući da će to biti prvi put da se održava van Patrijaršije.

„U Patrijaršiji ima sasvim dovoljno prostora da se organizuje skup na kome će učestvovati oko četrdeset episkopa, čak i sa poštovanjem svih epidemioloških mera. Radi se o nečemu mnogo zlokobnijem – nameri da se prati i kontroliše proces izbora“, ukazao je on.

Predsednik Oslobođenja je objasnio da je kripta Hrama u potpunosti pokrivena kamerama i da to otvara mogućnost pritiska na vladike, što bi, prema njegovim rečima, „narušilo integritet izbora i urušilo nezavisnost Srpske pravoslavne crkve“, mada, kako dodaje „postoje indicije da se pritisci na vladike od strane režima vrše već mesecima – prvo od strane Nikole Selakovića kao izaslanika vlasti, a zatim i od Vučića lično“.

„Svi znamo da se režim uveliko meša u proces i da ima svoje neskrivene favorite za koje lobira i pritiska ostale vladike. Za vreme najgoreg komunzima, SPC je očekivala ovakve pritiske, stoga je i doneto pravilo da episkopi biraju tri kandidata, između kojih se zatim patrijarh izvlači žrebom“, kaže Đorđević i dodaje:

„Vučić sada pokušava da bude gori od komunista, tako što će pokušati pritiskom da isposluje da sva tri kandidata budu naklonjena režimu“.

„Jasno je da je Vučiću potreban patrijarh koji će ćutati na dolazeći sporazum Srbije i tzv. Kosova, kojeg nema bez podrške crkve. Režimu se sve kockice slažu za taj potez: imaju zapadnu podršku, jednopartijski parlament, rascepkanu opoziciju, prorežimsku desnicu pod kontrolom, ućutkane medije, SANU čiji predsednik podržava sporazum. Još samo crkvu da uzmu pod šapu i moći će da izvedu tu veleizdaju“, optužuje Đorđević.

Lider pokreta Oslobođenje je podsetio da se SPC na poslednja tri sabora usprotivila bilo kakvo sporazumu Srbije i Kosova. Taj čvrst stav je, prema njegovim rečima, promovisao mitropolit Amfilohije, a podržavao patrijarh Irinej.
„Sada kada njih više nema, Vučić je uočio priliku da okupira crkvu preko sebi lojalnih vladika i tako napravi politički raskol“, ističe Đorđević i dodaje da „svi znamo koje vladike su u pitanju, jer su se prethodnih meseci više puta oglašavali u odbranu vlasti“, kaže Đorđević.

On je dodao i da Vučić u SPC pokušava da sprovede nastavak obračuna sa nasleđem pokojnog mitropolita Amfilohija, koji je predstavljao „duh crkve koja se ne pokorava silnicima ovog sveta“.

„Zbog toga se Amfilohije za života, a danas i njegovi preostali sledbenici među vladikama, nalaze na meti stravične kampanje prorežimskih medija i tabloida“, ukazuje Đorđević.

Predsednik Oslobođenja je izrazio zabrinutost zbog ovakvog mešanja politike u crkvena pitanja, ali je istakao da čvrsto veruje da će „srpska crkva prebroditi i ovaj mračan period“, kao i da će novi srpski patrijarh „nastaviti misiju crkve koja je već više od osam vekova temelj srpstva“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare