Đorđević: Vlada Srbije da povuče sankcije Belorusiji! Hoće li Vučić i Rusiji uvesti sankcije?

Izvor:
Politički.rs, Foto: Predsedništvo Srbije, Printscreen

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević kritikovao je odluku Vlade Srbije da se pridruži novom paketu evropskih sankcija protiv Belorusije, nazvavši je „sramnom i nepromišljenom“.

„U najgorim momentima devedesetih, kada je Srbija grcala pod sankcijama, Belorusija je odbijala da se pridruži embargu i uvek bila uz nas“, kaže Đorđević.

On je podsetio da srpski narod još uvek pamti konvoje beloruske humanitarne pomoći koji su stizali u našu zemlju.
Lider Oslobođenja je dodao da je odluka da se uvedu sankcije „ljaga na časnom obrazu Srbije“.

„Sankcije prijateljskoj zemlji, koja stoprocentno podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ne samo da je sramotno, nego i nepromišljeno. Posebno jer se sve to radi samo da bi nam EU otvorila jedan od pregovaračkih klastera“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, problematično je što se radi o klasteru koji se bavi energetikom i životnom sredinom.

„Ovih dana smo svedoci da su naprednjaci urnisali energetski sistem,pitanje je koliko struje imamo za ovu zimu, a o zagađenju i uništenju životne sredine da ne govorim. I sada zarad malo tapšanja po ramenu po tim temama, Vlada vređa prijateljsku zemlju“, objašnjava predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević je upitao da li to znači da će se Srbija uskoro pridružiti i sankcijama protiv Rusije.

„Šta će se desiti ukoliko Ukrajina napadne Donbas i sukob eskalira? Da li će Vučić morati da uvodi sankcije Rusiji? Kako će to uticati na snabdevanje Srbije gasom i na rusku zaštitu srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i u Republici Srpskoj“, pita lider Oslobođenja.

Prema njegovoj oceni, Vučićev režim je već zategao odnose sa Moskvom, najviše po pitanju izbora novog Visokog predstavnika u BiH, kome se Rusija protivi, a Beograd ga podržava.

„Vučić zarad podrške za opstanak na vlasti sprovodi zapadnu geopolitičku agendu unitarne Bosne i nezavisnog Kosova“, optužuje Đorđević.

Kako je naveo, prethodnih dana je intenzivno razgovarao sa prijateljima iz vrha ruske i beloruske politike, kojima je preneo prijateljske poruke srpskog naroda, te naglasio da „sankcije nisu stav srpskog naroda, već režima“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare