Đorđević: Vučić pokušava da isprovocira Rusiju da odustane od Rezolucije 1244

Đorđević: Vučić pokušava da isprovocira Rusiju da odustane od Rezolucije 1244

Predsednik pokret “Oslobođenje” Mlađan Đorđević se u intervjuu za Nova.rs osvrnuo i na pitanje odnosa režima u Srbiji sa Ruskom federacijom.

– Na tvrdnju novinara da je Vučić i dalje veoma važan partner Kremlja i među retkim političarima koji se toliko često sastajao sa Putinom i Lavrovim Đorđević kaže:

Rusija kao suverena zemlja sarađuje sa onim vlastima koje su u Beogradu na raspolaganju. Oni su održavali dobre odnose sa Srbijom u proteklim decenijama bez obzira da li je na vlasti bio Đinđić, Koštunica, Tadić, Dačić ili Vučić. Ozbiljne zemlje tako funkcionišu.

Aleksandar Vučić kao šizofrena ličnost istovremeno igra na kartu rusofilije i rusofobije. Sve, naravno, za unutrašnje prilike i potrebe rejtinga. Rusofilija mu je potrebna zbog njene rasprostranjenosti među biračima u Srbiji, a rusofobija zbog njegovih zapadnih podržavalaca i sponzora. Ali budite sigurni da Rusija vrlo dobro zna ko je Aleksandar Vučić i šta radi.  Svakako, Moskvi nisu promakli svi napadi na nju u poslednjih godinu dana. Od lažne afere o špijunu iz ambasade i isporuke oružja Ukrajini, preko napada na Jevgenija Primakova, do optužbi za pomenuti pokušaj nasilnog svrgavanja režima u julu, Vašingtonskog sporazuma i povlačenja Srbije iz vojne vežbe Slovensko bratstvo u septembru ove godine. Da bi se razumeo takav odnos prema Rusiji, on se mora staviti u kontekst kosovskog pitanja. Vučić bi rado trgovao i prodao Kosovo za još malo vlasti, ali zna da mu je prepreka za to i Rusija, odnosno njen stav o priznanju Kosova ili članstvu Kosova u UN. Obećao je Zapadu da će Rusiju ubediti da promeni stav oko Rezolucije 1244, ali mu to ne uspeva, pa sada pokušava da isprovocira Rusiju da odustane od te podrške. Sve to bi Srbiju moglo skupo da košta u budućnosti.

Đorđević: Vučić pokušava da isprovocira Rusiju da odustane od Rezolucije 1244
Mlađan Đorđević: Metohija, selo Smać – ovde sam rođen. Kapije nema, kuća spaljena, stari dud posečen. Ovo nije na prodaju.

Đorđević je u intervjuu odgovorio i na optužbe da zastupa interese “ruske duboke države” i da je odgovoran za nerede na ulicama Beograda tokom julskih protesta.

– Ja sam pre svega Srbin iz Smaća kod Prizrena i zastupam srpske interese. Zalažem se za nezavisnu, jaku i vojno neutralnu Srbiju koja ima dobre odnose sa svim svojim partnerima, posebno sa onima sa kojima imamo određena slaganja u vezi sa našim nacionalnim interesima. Budući da je glavni nacionalni interes Srbije da se očuva Rezolucija 1244 i KiM u sastavu Srbije, Rusija je možda i najvažniiji naš partner po tom pitanju. Ali odnosi srpskog i ruskog naroda su viševekovni i kroz njih se prepliću naša istorija, kultura, vera, tradicija… Sve to spaja nas i Ruse nezavisno od političkih garnitura i njihovih sitnih interesa. Optužbe vlasti su naravno besmislica. Fabrikovanje špijunskih afera i optuživanje Rusije da stoji iza nereda u Beogradu i pokušaja smene vlasti je nešto što smo već videli pre nekoliko godina u Crnoj Gori, kada je Milo Đukanović pokušao da lansira aferu oko nekakvog ruskog državnog udara. Jasno vam je da ovakve afere i u Beogradu i u Podgorici dolaze iz kuhinje Bebe Popovića, koji medijski manipuliše u oba ova režima.

Izvor: Nova.rs, Foto: Reuters/Sergei Chirikov, Zoran Lončarević/Nova.rs, nasisrbija.org

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar