Đorđević: Vučić vodi hibridni rat protiv Rusije

Izvor:
Politički.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, s jedne strane, sebe pozicionira kao „najboljeg prijatelja“ Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina, a sa druge pokušava da na nju prebaci krivicu za sopstvenu izdaju Kosova i Metohije. Ovo je za rusku federalnu informativnu agenciju Regnum izjavio lider pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević.

Printscreen, Pixabay

Tako je Đorđević prokomentarisao objavu Orhana Dragaša na tviteru na kojoj se nalazi fotografija „zvaničnog pisma” koje je Kancelarija ruske ambasade u Prištini navodno poslala vlastima separatističkog Kosova. Objavljeno pismo na engleskom odnosi se na „Republiku Kosovo“ bez zvezdice, koja bi trebalo da podseti da je reč o međunarodno nepriznatoj teritoriji. Ranije je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavljivanje takvog „dokumenta” okarakterisala kao „puštanje dezinformacija” i provokaciju separatista.

„Poslednji potez u hibridnom ratu protiv principijelnog ruskog stava o nepriznavanju „nezavisne države Kosovo“ povukao je Aleksandar Vučić preko Orhana Dragaša, srpskog eksponenta interesa Anglosaksonaca na Balkanu. Dragaš je na svom tviteru zapravo nagovestio da je Rusija priznala „Republiku Kosovo“ i kao dokaz priložio fotografiju ruske diplomatske prepiske o imenovanju novog šefa Kancelarije ruske ambasade u Srbiji, u kojoj se direktno pominje „Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo“ – rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ovaj dokument je sastavljen tako da bi običan čitalac pomislio da su „čak i braća Rusi priznali Kosovo“, pa stoga predsednik Aleksandar Vučić nema šta da radi – mora i on da ga prizna.

„Da bi sve izgledalo uverljivije, navodno zvanični ruski dokument sadrži pečat ruske ambasade u Srbiji, ali su se falsifikatori osramotili time što su u sadržaju pogrešno naveli naziv ruske kancelarije“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da su ranije albanski ekstremisti iz redova „ROSU“ naneli teške telesne povrede ruskom diplomati Mihailu Krasnoščekovu na severu Kosova i Metohije, za koje još niko nije odgovarao. Takođe, nedavno su separatističke
vlasti proterale Denisa Vengerskog i Alekseja Krivošejeva sa teritorije južne srpske pokrajine pod izgovorom da njihove aktivnosti navodno ugrožavaju nacionalnu bezbednost Kosova, podsetio je Mlađan Đorđević.

Podsetimo, nakon što je predsednica separatističkog Kosova Vljosa Osmani 22. oktobra saopštila da je Priština proglasila dvojicu ruskih diplomata personama non grata, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva ne priznaje Kosovo i, shodno tome, ne priznaje njihove odluke.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar