Đorđević: Vučićevo kockanje s Trampom skupo će koštati Srbiju! Ambasada SAD otvoreno traži priznanje Kosova.

Đorđević: Vučićevo kockanje s Trampom skupo će koštati Srbiju! Ambasada SAD otvoreno traži priznanje Kosova.

ĐORĐEVIĆ: AMBASADA SAD OTVORENO TRAŽI PRIZNANJE TZV. KOSOVA

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oštro je reagovao danas na saopštenje američke ambasade u Beogradu, kojim se podržava Vašingtonski sporazum.

Naime, u javnosti su se pojavile informacije da spoljnopolitička administracija novog američkog predsednika Džozefa Bajdena namerava da insistira na primeni ovog sporazuma, potpisanog u septembru prošle godine, te se ambasada oglasila tim povodom.

Đorđević je rekao da su se obistinile procene da će „Vučićevo kockanje sa Trampom“ skupo koštati Srbiju.

„Mi smo ukazivali na to prilikom potpisivanja ovog dokumenta. Vašingtonski sporazum je štetan jer praktično uklanja sve prepreke na putu ka priznanju nezavisnosti tzv. Kosova“, rekao je lider Oslobođenja.

On je objasnio da se odredbe sporazuma odnose na obustavljanje kampanje Srbije kojom je lobirano za povlačenje priznanja, zatim na nesprečavanje članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i na poziv Izraelu da prizna ilegalno proglašenu nezavisnost, što se i desilo pre nekoliko meseci.

„Američka ambasada nas sada obaveštava, citiram, da će ovaj proces voditi obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u čijem je središtu međusobno priznanje. Crno na belo su nam nacrtali šta je Vučić potpisao u Vašingtonu i šta će sledeće da potpiše“, ističe Đorđević.

On je dodao da su Vašingtonski sporazum i Mali Šengen „ne samo put ka priznanju Kosova, već i ka stvaranju velike Albanije“.

U saopštenju ambasade SAD se kao važan cilj iz sporazuma navodi i „energetska diversifikacija“.

„To u praksi znači otklon od energetske saradnje sa Rusijom i kupovina energenata od SAD. Dakle treba da ugrozimo odnose sa našim istorijskim prijateljem i najvećim garantom Rezolucije 1244, zarad interesa američkih naftnih kompanija“, objašnjava Đorđević.

Predsednik pokreta Oslobođenje kaže da regionalnoj stabilnosti ne bi pomoglo nikakvo „međusobno priznanje“, već pre svega povlačenje američkih trupa iz regiona.

„SAD su protivpravno okupirale Kosovo i Metohiju bazom Bondstil i krajnje je vreme da im Srbija otkaže gostoprimstvo na svojoj teritoriji“, poručuje Đorđević.

On je dodao da će pokret Oslobođenje raskinuti sve sporazume štetne po suverenitet Srbije, uključujući Vašingtonski sporazum i inicijativu o Malom Šengenu, kao i da će „obavestiti ambasadu SAD da njihove trupe nisu dobrodošle na suverenoj teritoriji Republike Srbije“.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare