Đorđević za Regnum: Otkazivanje posete Lavrova ide na ruku Vučiću, koji igra dvostruku igru

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Privarna arhiva, mid.ru, Instagram, Printscreen

Ako ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije mogao da poseti Srbiju, zašto bi Srbima bila potrebna poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca. Uostalom, njegova zemlja je jedan od glavnih sponzora takozvanog nezavisnog Kosova, čime se narušava teritorijalni integritet Srbije.

Skandaloznu odluku o zabrani letenja aviona ruske vlade sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u njemu, nije u potpunosti donelo rukovodstvo Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore. Ovu pretpostavku je agenciji REGNUM izneo srpski političar, lider opozicionog pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević.

Foto: Regnum

Podsetimo, poseta šefa ruske diplomatije Beogradu bila je zakazana za 6. i 7. jun. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. juna da se situacija oko posete “zakomplikovala” jer nije jasno da li će zemlje EU i NATO koje okružuju Srbiju obezbediti vazdušni koridor za let ruskog aviona. Tri susedne zemlje – Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora – saopštile su 5. juna da ne dozvoljavaju letelici ruske vlade da preleti njihovu teritoriju, zbog čega je poseta otkazana.

„Tri balkanske zemlje su dugo pod okupacijom. Verujem da ih niko ništa nije pitao”, rekao je Đorđević.

“Međutim, zbog ove odluke ruski ministar spoljnih poslova nije mogao da doputuje u izuzetno važnu posetu Srbiji”, dodao je političar.

S druge strane, predsednik Srbije je tokom priprema posete odigrao dvostruku igru, smatra Đorđević.

„Vučić je od samog početka rekao da će biti problem da ruski ministar dođe u Srbiju – kao da je znao šta će se desiti. Istovremeno, Vučić je uveravao da lično radi na tome da do posete dođe bez obzira na sve. Vučić pokušava da služi Zapadu, pa je zbog toga preko medija koje kontroliše više puta širio glasine da poseta Lavrova navodno nije unapred dogovorena, te da je ruska strana jednostrano objavila da Lavrov dolazi u Srbiju, čime je stvorila velike probleme Beogradu pred posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca. Istovremeno, on pokušava da ubedi srpsku javnost da, uprkos pritiscima, stvara uslove da do posete dođe “, rekao je Đorđević.

Lider Oslobođenja je podsetio da je uoči predložene posete šef ruske diplomatije najavio zanimljive teme za razgovor sa srpskim kolegama, na koje će biti potrebni jasni odgovori.

„Lavrov je rekao da je zainteresovan da čuje stav Srbije i o Kosovu i Metohiji i o Republici Srpskoj. Ovo je nezgodno za Vučića. Da li je predsednik Srbije Kristijana Šmita priznao za vrhovnog predstavnika u Bosni i Hercegovini, što nije učinila ni sama Republika Srpska, ni Rusija, ni Kina? Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić nikada ne pominje Rezoluciju SB UN 1244, koja garantuje srpski suverenitet nad Kosovom, a na koju se Moskva stalno poziva. Izuzetno važna tema je i odnos prema dešavanjima u Ukrajini – da li je Beograd na strani neprijatelja Rusije ili na strani slobodnog sveta, koji danas samo Rusija brani “, izneo je Đorđević neke od mogućih tema za pregovore.

Prema rečima političara, zanimljivo je videti koje su zemlje zatvorile nebo za letelice ruske vlade. Jedna od njih je i Crna Gora, u kojoj je trenutno na vlasti vlada premijera Dritana Abazovića, podsetio je Đorđević.

„Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić učestvovali su u stvaranju ove vlade . U vladi je bila Socijalistička narodna partija Crne Gore, koju kontroliše predsednik Srbije. Pošto je uticaj Beograda u Crnoj Gori prilično jak, prilično je iznenađujuće što je Crna Gora zabranila let srpskom gostu“, rekao je Đorđević.

Druga zemlja je Severna Makedonija, koja je članica inicijative Otvoreni Balkan, nastavio je političar.

„Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, kako navode, je da se olakša komunikacija među ljudima, da se pojednostave uslovi za putovanje između različitih zemalja. Stalno govorim da je to u stvari projekat Soroš fondacije (organizacije koja je u Ruskoj Federaciji prepoznata kao nepoželjna) i bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji vodi ka stvaranju „Velike Albanije“. Sada je isplivala prava suština projekta – pokazalo se da Srbija zavisi od Makedonije i Crne Gore, koje danas određuju ko će nam doći u posetu, a sutra će nam zatvoriti put da dobijemo naftu, gas ili drugu robu“, rekao je vođa pokreta Oslobođenje.

Dotičući se, oko posete Sergeja Lavrova Beogradu, uloge Bugarske kroz istoriju, Đorđević je podsetio da je ova zemlja više puta u istoriji bila u neprijateljstvu sa Srbijom i više puta se okretala od Rusije, uprkos tome što ju je Rusija oslobodila od turskog jarma.

„Kad god treba nešto da se uradi protiv Srbije, naši neprijatelji mogu da računaju na učešće Bugarske“, rekao je političar.

Đorđević je napomenuo da je odluka tri balkanske zemlje da Lavrovu zabrane preletanje njihove teritorije na putu za Srbiju u suprotnosti sa stalnim izjavama Aleksandra Vučića da njegova zemlja uživa autoritet u spoljnoj politici i da to nikada u istoriji nije poštovano kao što je sada, kada je na vlasti njegova Srpska napredna stranka.

Sada se pokazalo da predsednik Srbije nema autoritet u regionu Balkana. Ali, s druge strane, poslednja dešavanja mu idu samo na ruku u kontekstu predstojeće posete nemačkog kancelara 10. juna. Ranije se saznalo da Šolc odbija da dođe u Srbiju ako tamo ode Sergej Lavrov. Da je Srbija zaista ozbiljna i nezavisna zemlja, otkazala bi Šolcovu posetu. Ako ruski ministar nije mogao da leti, onda nam ne treba kancelar Nemačke, zemlje koja je više puta delovala kao okupator u Srbiji, koja je izvršila genocid nad Srbima i koja je jedan od glavnih sponzora tzv. nezavisnog Kosova.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar