“Dogovor za spas srpskog sela”: Protestvovati u srcu sistema, u naselju Beograd na vodi

Izvor:

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović pozvao je danas poljoprivrednike, stručnjake i “sve ljude dobre volje” da se pridruže inicijativi “Dogovor za spas srpskog sela”, kako bi se obezbedio opstanak poljoprivrede i prehrambena sigurnost, umesto da se hrana uvozi.

On je na predstavljanju te inicijative pozvao građane u borbu i protest za očuvanje sela, u centru Beograda.

“Trebalo bi da se protestuje u srcu sistema, u naselju Beograd na vodi. Poljoprivrednici su zaduženi ne samo kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, već i po drugim osnovama i desiće se spontana, nezadrživa pobuna jer će izvršitelji oduzimati imovinu”, rekao je Parović.

Dogovor za spas sela je, kako je objasnio, zajednička inicijativa Narodnog slobodarskog pokreta, Pokreta Ljubav, Vera, Nada, zatim Nemanje Šarovića i poljoprivrednika Milana Miloševića iz Rače i Aleksandra Glišića iz Topole.

Dodao je da je Srbija u velikom problemu zbog demografskog pražnjenja i odumiranja sela, ali da je poljoprivreda najurgentniji problem.

Naveo je da je od 2018. godine do danas u Srbiji ugašeno 50.000 gazdinstava i da će po procenama demografa 3.000 sela do 2050. godine biti ugašeno, od ukupno njih 4.000.

Parović je rekao da “uvoznički lobi, koji je povezan sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, uvozi jeftinu i lošu hranu jer nema carinskih ni fitosanitarnih barijera”, a da domaći poljoprivrednici ne mogu da budu konkurentni jefinoj uvoznoj hrani.

Naveo je da će institut Jugoinspekt otići u stečaj, ako se ništa ne preduzme, a da će kvalitet hrane kontrolisati privatne laboratorije.

Istakao je da su srpski poljoprivrednici prepoznali problem pre evropskih, ali nisu uspeli u protestu za bolji položaj, jer su se ogradili od politike, misleći da je poljoprivreda samo njihov problem.

“Nije poljoprivreda samo njihov problem, nego svih nas jer ako propadne, ješćemo iz Evrope za pet godina brašnaste crve. Neće imati ko da spreči da se uvoze, a narod se neće buniti jer je naviknut da jede jeftin parizer”, rekao je Parović.

Aleksandar Glišić je rekao da se u Srbiju uvoze jabuke, mleko i drugi proizvodi sumnjivog kvaliteta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare