Fon der Lajen: Srbija i Kosovo znaju šta su im obaveze i moraju da ih ispune

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da Srbija i Kosovo moraju da ispune obaveze iz dijaloga koji se odvija pod okriljem Evropske unije (EU), navodeći da pozdravlja nedavno smirivanje tenzija na severu, preregistraciju vozila, sporazum o struji i pripreme za vanredne lokalne izbore.

Fon der Lajen je ocenila da je dobro što se samit EU – Zapadni Balkan održava skoro mesec dana pošto su objavljeni izveštaji Evropske komisije o zemljama regiona, jer je to prilika da se vidi dokle se stiglo.

– Mislim da smo spremni da otvorimo pregovore o klasteru 1 sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a smatramo da pregovore sa Bosnom i Hercegovinom treba otvoriti kada se postigne neophodan nivo usaglašenosti sa kriterijumima za pristupanje – rekla je ona

U Crnoj Gori, dodala je Fon der Lajen, sa novom vladom imamo novi zamah da se vrati na evropski put.

– Srbija i Kosovo treba da napreduju kako bi ispunili svoje obaveze iz dijaloga. Napravljeni su važni iskoraci ove godine sa Ohridskim sporazumom i sada se on mora primeniti. Pozdravljam smanjenje tenzija na severu Kosova, preregistraciju vozila, sporazum o struji i pripreme sa prevremenim izborima na severu – dodala je ona.

Fon der Lajen je rekla da treba raditi i na jačanju ekonomija regiona, ukazujući da su one sada na 35 odsto proseka EU, i istakla da je zbog toga važan Plan rasta za Zapadni Balkan.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare