Grenel u utorak dolazi u Beograd

Grenel u utorak dolazi u Beograd

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel dolazi u utorak 22. septembra u Beograd, prenose mediji.

Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savetnik predsednika SAD Ricard Grenel, saznaje Tanjug.

DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podrzati ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju DFC-a dostavljenom Tanjugu iz Amabasade SAD u Beogradu.

DFC i EKSIM su, podseća se, nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti (LOI) sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra u Vašingtonu.

U delegaciji će biti i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz americkih odeljenja za energetiku i trgovinu.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvanicnicima i liderima privatnog sektora.

Podsećaju da putovanje delegacije dolazi nakon istorijskog sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina i sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DFC blisko sarađuje sa USAID-om, EKSIM-om i drugim vladinim agencijama da bi promovisao razvoj i unapredio spoljnu politiku SAD putem svojih alata za finansiranje.

Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojacaće energetsku nezavisnost u Grckoj i širem regionu.

Delegacija će takode proceniti mogućnosti za proširenje investicija u region radi unapredenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku, dodaje se u saopštenju.

Tanjug

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare