Hil naredio: Dijalog Beograda i Prištine mora da se ubrza i da se reši srpsko-kosovsko pitanje

Izvor:
Beta, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da dijalog Beogada i Prištine mora da se ubrza i da se reši srpsko-kosovsko pitanje.

“To je jedno od najvažnijih pitanja u regionu koje mora da se rešiti. To je teško pitanje, a ton između dve strane nije dobar. Dijalog mora da se ubrza”, rekao je Hil u Skoplju, a preneo Glas Amerike.

Američki ambasador, koji je učestvovao na konferenciji “Regionalni bezbednosni izazovi i nedavna dešavanja u zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je da ima svoje viđenje kako treba da se urade te stvari, ali da zaista poštuje ljude koji vode proces.

“Žozep Borel, Miroslav Lajčak, naš čovek Eskobar, daju sve što mogu, ali je veoma teško pitanje vezano sa istorijom, sa ratom. Nije lako, ali oni to moraju da urade”, rekao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Kao glavna otvorena pitanja u tom procesu smatra uspostavljanje zajednice srpskih opština i priznavanje kosovskih dokumenata, ali uprkos očiglednim poteškoćama u dijalogu kaže da je optimista jer barem postoje razgovori između dve strane (mk.voanews.com/a/7076964.html).

Hil procenjuje da regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” može pomoći u smanjenju tenzija i ne sumnja da će produžavanje tenzija između Srbije i Kosova biti štetne po region, što, kako je istakao, drugi igrači mogu da iskoriste.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare