Jovanović: Podržavam Zukorlića jer neću da moje Pomoravlje i njegov Sandžak zavise od mrvica koje im Beograd baca

Jovanović: Podržavam Zukorlića jer neću da moje Pomoravlje i njegov Sandžak zavise od mrvica koje im Beograd baca

Gostovanje akademika i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u emisiji Radio Beograda, u kojoj se govorilo o regionalizaciji i decentralizaciji, povod je da iz intervjua sa predsednikom Unije Most Bobanom Jovanovićem, izdvojimo deo u kome se Jovanović osvrnuo na tu temu.

Jovanović nam je rekao da se od početka svog bavljenja politikom zalaže za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije:

“Ja sam još devedesetih, kada je ‘Šešeljevim zakonom’ sav novac koji je privreda preko poreskih davanja ostavljala lokalnim samoupravama preusmeren na republiku, osnovao ‘Pokret za Ćupriju’ i zalagao za regionalizaciju i decentralizaciju, kao i da se ukine taj nakaradni zakon, i samim tim takva nakaradna politika, koja je dala ogromnu ucenjivačku moć Beogradu. Lokalne samouprave su te na čijoj teritoriji privredni subjekti ostvaruju prihod i ne može taj novac da ide direktno za Beograd, pa da nam se vraća na kašičicu i da lokal zavisi od dobre volje određenog ministra ili partijske pripadnosti lokalnih rukovodioca”, kaže Jovanović.

“Zato imate Beograd koji se gradi, buja, kiti, svetli, šareni, razbacuje se novac na sve i svašta, rade se raznorazne nepotrebne gluposti sve da bi neko stavio pare u džep i još više opljačkao Srbiju. Dok se centralna Srbija i Vojvodina prazne, dok ljudi bukvalno gladuju, nemaju posla ili rade za manje od bednog ‘minimalca’, dotle Beograd, u kome se slio sav novac, može da dodatno pomaže i svoje penzionere i da ima najjeftiniji gradski prevoz u Srbiji i još mnogo, mnogo toga i to sve najvećim delom preko naših leđa”, ističe Jovanović i dodaje da “novac mora, ponavljam, mora da ostaje lokalnim samoupravama pa da one izdvajaju 25 posto za finansirane državne administracije i to je jedino pravedno i jedini način da se centralna Srbija i Vojvodina ne isprazne i da sami sebe ne svedemo na Beogradski pašaluk.”

Jovanović: Podržavam Zukorlića jer neću da moje Pomoravlje i njegov Sandžak zavise od mrvica koje im Beograd baca
Foto: SANA

“Sve to o čemu Vam govorim i sve što treba uraditi da se izvrši decentralizacija i regionalizacija Srbije, i posebno zalaganje za borbu protiv korupcije i kriminala na lokalnom nivou, sam pronašao u programu Stranke pravde i pomirenja i u delovanju akademika Zukorlića i zato je to jedan od najvećih razloga koji je presudio da Unija Most podrži izbornu listu ‘Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca’ i stvarno preporučujem svima da se upoznaju s tim programom “, napominje predsednik Unije Most.

“Poslednjih dana zbog te podrške akademiku Zukorliću dobijam veliki broj kritika a i ozboljnih pretnji, jer navodno ‘Muftija hoće da otcepi Sandžak!'”, priča Jovanović.

“Te gluposti i nebuloze se često ponavljaju i prosto ne osećam više potrebu da svakoj političkoj neznalici objašnjvam jedno te isto. Želim jedno da im kažem; nije Muamer Zukorlić taj koji je devedesetih formirao ‘Republiku Sandžak’ pa potom bežao za Tursku ostavljajući svoje saradnike da ih Milošević hapsi, već neki drugi ljudi, koji su danas doživotni ili povremeni ministri u skoro svakoj Vladi Srbije. E pa da bi se to nekako zaboravilo, onda je najbolje da se ti ‘republikanci’ predstave kao odani, fini i da ne talasaju, a drvlje i kamenje preko medija da se baca na Zukorlića i da se predstavlja kao nekakav ekstremista. Ta laž više ne prolazi kod iole pametnog čoveka. pročitani su a i sam akademik Zukorlić je svojim nastupima pokazao ko je i šta je i koliko je dragocen i za Srbiju i za svoj Sandžak”, rekao je Jovanović u razgovoru sa našim novinarom.

M. M.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare