Ko je Avdulah Hoti, verovatno novi premijer Kosova?

Ko je Avdulah Hoti, verovatno novi premijer Kosova?

Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za novog mandatara prištinske vlade je Avdulah Hoti, a u odlazećoj vladi Aljbina Kurtija bio je prvi potpredsednik.

Poznavaoci prištinske političke scene za Hotija kažu da je oduvek bio uzdanica lidera DSK Ise Mustafe, koji se uoči parlamentarnih izbora, juna 2017. povukao i ustupio mestu mlađem Hotiju.

Osnivač te stranke, inače, bio je Ibrahim Rugova, a mnogi na kosovskoj političkoj sceni smatraju da se partija nikad nije oporavila posle njegove smrti, ali da po inerciji na svakim izborima uzme oko četvrtinu glasova.

DSK je na oktobarskim izborima prošle godine osvojio samo jedno poslaničko mesto manje od Kurtijevog Samoopredeljenja.

Hoti je rođen 4. februara 1976. u Orahovcu. Studirao je menadžment i informatiku na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini tokom 1994-1998.

Završio je master (2001-2002) i doktorske (2003-2007) studije ekonomije na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji. Radio je kao asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini, gde je za docenta izabran 2008, a 2012. godine za vanrednog profesora.

Nakon što je DSK obelodanio da je kandidat za novog mandatara, Hoti je rekao da će borba protiv pandemije, dijalog sa Beogradom i ekonomski oporavak Kosova biti njeni prioritetni ciljevi.

Ako njegova kandidatura bude prihvaćena, Hoti će na premijerskoj funkciji zameniti Kurtija, kome je krajem marta izglasano nepoverenje, upravo na inicijativu DSK, posle samo 50 dana vlasti.

Razlozi za pokretanje te inicijative, za koju su se zalagala većina članstva DSK, na čelu sa Mustafom i Hotijem, bili su nezadovoljstvo ignorantskim odnosom Kurtija prema SAD i njegovim odbijanjem da bezuslovno ukine sto odsto uvećane takse na srpske proizvode.

Vesti online

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare