Kongresmeni traže od Bajdena da uvede SANKCIJE, Vučića optužuju za KORUPCIJU: Od nabavke respiratora do finansiranja Pinka

Izvor:
Beta

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Oni su u pismu Bajdenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu, prenose podgoričke Vijesti koje su, kako navode, imale uvid u pismo.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gde je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

“Kao što ste izjavili na kraju Vaše posete Beogradu 2016, ‘nacije su jače kada se čuje glas mnogih’. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica: ‘Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.’ Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom”, navodi se u dokumentu.

U jednom eklatantnom primjeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016.

Sledeće godine, kada se Aleksandar Vučić kandidovao za predsednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno, navodi se u dokumentu.

“Čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne. Dogovori ili aranžmani vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuju korumpirane pojedince. Podstičemo Vašu administraciju da radi sa predsednikom Vučićem i drugima kako bi omogućila svim medijskim izvorima da prosperiraju i da izveštavaju pravično i nepristrasno. Kao što ste rekli 2016. godine, takvi glasovi moraju biti zaštićeni i poštovani”.

Kazali su i da bi Bajdenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorenjivanju korupcije.

“Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Nažalost po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je ceo svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja ‘polulegalno’,” podseća se u dokumentu.

Kongresmeni su poručili da veruju da bi američka administracija trebalo da hitno preduzme mere na suprotstavljanju postojećoj korupciji i daljim napadima na slobodu medija u Srbiji. Podseća da Srbija planira da na proleće organizuje predsedničke i parlamentarne izbore.

Pismo su potpisali kongresmeni: Raža Krišnamorti (Raja Krishnamoorthi), Riči Tores (Ritchie Torres), Dejvid N. Sisilin (David N. Cicilline), Jan Šakovski (Jan Schakowsky), Džejms P. Mekgavern (James P. McGovern) i Majk Kvigli (Mike Quigley).

Svi kongresmeni potpisnici pisma su članovi obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora najvećeg američkog zakonodvanog tela. Njihovo obraćnje Bajdenu dolazi uoči posete regionu američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara, navode Vijesti.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare