Kosovo i zvanično otvorilo ambasadu u Jerusalimu

Kosovo i zvanično otvorilo ambasadu u Jerusalimu

Nešto više od šest meseci od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma Kosovo je ispunilo još jednu dogovorenu obavezu. Danas je zvanično otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu, saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, a preneli prištinski mediji.

„Postavljanje državne ploče i zastave u ambasadi Kosova u Izraelu odražavaće posvećenost Vlade Kosova da ispuni zalaganje koje je dala s ciljem uspostavljanje diplomatske misije u Jerusalimu. Ambasada u Jerusalimu biće snažno posvećena uvećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo“, poručilo je MSP Kosova, prenosi KoSSev.

Iako je ambasada danas otvorena, ploča sa natpisom „Ambasada Kosova u Jerusalimu“ otkrivena je još 1. februara, kada su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi između Kosova i Izraela, a što je takođe bilo dogovoreno dokumentom, koji je u Vašingtonu septembra prošle godine potpisao odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti.

U međuvremenu je prva ambasadorka Kosova u Izraelu Ines Demiri otputovala u ovu zemlju.

„Zbog nemogućnosti da predstavnici Kosova budu prisutni u Jerusalimu usled pandemije, Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je otpravniku poslova u Izraelu da ploču koju je otkrio ministar Aškenazi zajedno sa zastavom postavi u ambasadu Kosova u Jerusalimu“, poručili su iz kosovskog MSP.

Podsećamo, na virtuelnoj ceremoniji o uspostavljanju diplomatskih odnosa, 1. februara, moglo se čuti da je reč o istorijskom danu, a iste poruke su slali i Amerikanci.

Sa druge strane, iz Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine pozvali su Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu.

Ministar: Otvaranje ambasade u Jerusalimu jedan od najvažnijih trenutaka

V.d. ministar spoljnih poslova Kosova, Besnik Tahiri, istakao je da je priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom zaokruženo otvaranjem kosovske ambasade u Jerusalimu, „jedan od najvažnijih trenutaka države Kosovo“.

On je novinarima u Prištini izjavio da je „priznanje Izraela jedno od najvažnijih, proces nije bio lak i ojačao je naš odnos s tom državom“ s kojom su diplomatski odnosi uspostavljeni 25. februara.

Tahiri je rekao da zbog pandemije niko od visokih zvaničnika Kosova danas nije mogao biti na otvaranju ambasade u Jerusalimu i da je za to ovlastio otpravnicu poslova Kosova u Izraelu, Ines Demiri.

Demiri je takođe ocenila da je otvaranje kosovske ambasade u Izraelu „izvor ponosa“ i „istorijski trenutak“. Demiri je na Fejsbuku napisala „najveća čast u mom životu što sam imala priliku da otvorim ambasadu i ponosno služim svojoj zemlji u Izraelu“.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yandex taxista
3 godine pre

E sad bi svi ovi koji su protiv te ambasade trebali da povuku priznanje.
Mislim da će Erdogan da ih kara.