Kurti: Kancelarka Merkel nije tražila da se Kosovo pridruži inicijativi Otvoreni Balkan

Izvor:
Beta

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je djuče da nemačka kancelarka Angela Merkel nije tražila na sastanku u Tirani da se Kosovo pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“Od nas se nije tražilo da se pridružimo Otvorenom Balkanu. Vlada Kosova je vlada suverene države. Ne smatramo našim interesom da budemo zajedno sa Srbijom koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Oni nisu vršili pritisak na Kosovo, već na Srbiju. Trebalo bi izvršiti pritisak na Srbiju koja negira zločine i ne priznaje nezavisnost Kosova”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sastanka sa Angelom Merkel.

Kurti je kazao da je na sastanku potvrđeno da je Berlinski proces okvir za evrointegracije za Zapadni Balkan, da je “dovoljno dubok i širok” i da mu nisu potrebne alternative. Izrazio je uverenje da će se Berlinski proces nastaviti i nakon kraja mandata nemačke kancelarke Angele Merkel.

“Naglasio sam da ne bi trebalo da bude evropskih fondova bez evropskih vrednosti”, rekao je Kurti i dodao da su za trajni mir i dugoročnu stabilnost neophodni elementi – vladavina prava koja deluje protiv korupcije i oligarha, demokratizacija koja omogućava slobodne i nezavisne medije, suočavanje s prošlošću i reciprocitet u pravima manjina.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan” o zajedničkom regionalnom tržištu, koju su pokrenule Srbija, Severna Makedonija i Albanija, Kurti je naveo da u toj inicijativi nema Evropske unije.

“Republika Kosovo je nezavisna država za koju se svi moramo obavezati bez obzira na poziciju koju imamo, tražiti njeno priznanje i ne očekivati razumevanje za Srbiju za nepriznavanje nezavisnosti Kosova”, kazao je on.

Kurti je kritikovao svoje prethodnike na mestu prištinskog premijera zbog, kako je rekao, kompromisa koji nisu dali rezultate.

“Moji prethodnici su pravili kompromise i gde je priznanje Srbije. Ispostavilo se da su kompromisi pogrešni. Srbija treba da promeni Ustav, a ne Kosovo”, rekao je Kurti.

Povodom najave da će Kosovo podneti tužbu za genocid protiv Srbije, Kurti je rekao da se prikuplja dokumentacija i da je za to potrebno vreme.

“Mi se pripremamo za to, pripreme koje su odlične u smislu prikupljanja dokumentacije, tako da ne možemo to uraditi brzo”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je ponovio da će biti uspostavljen reciprocitet u odnosu na Srbiju zbog “kršenja” koja Srbija čini.

“Napisao sam pismo svim vladama EU i ne samo njima, navodeći kršenja koja Srbija čini. Čekam njihove odgovore i biće uspostavljen reciprocitet jer nema drugog”, naglasio je on.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare