Kurti: Od 15. marta počinje postepeno ukidanje takse

Kurti: Od 15. marta počinje postepeno ukidanje takse

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je večeras da će od 15 marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rešavanje ekonomskog spora sa Srbijom sledeće nedelje, 15 marta ćemo doneti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Kurti na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

„Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i uklanja tarifne barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarifu“, rekao je on.

Kao treće Kurti je rekao kako EU veoma ceni odluku vlade da ukine tarifu od 100 odsto i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po rečima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.

Kurti: Od 15. marta počinje postepeno ukidanje takse
Printscreen/ Youtube

Ministar finansija i Carina Kosova na potezu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras u Prištini da je ministru finansija i transfera naložio da Carina Kosova dobije sve carinske kodove sirovina koje se uvoze kako bi bila ukinuta stopostotna taksa na sirovine koje se uvoze iz Srbije i BiH, prenosi Kosovo Onlajn pozivajući se ba Gazete Ekspres.

Kurti je rekao na konferenciji za novinare na kojoj je saopštio odluku kosovske vlade koja će dovesti do delimičnog ukidanja stopostotne takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, da je odluka dogovorena sa koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova.

On je rekao da je obavestio prvog potpredsednika vlade, Avdulaha Hotija, o objavljivanju ove odluke.

“U glavnim crtama sam ga obavestio da ću danas saopštiti stav o reciprocitetu s jedne strane i ukidanju stopostotne takse na sirovine koje dolaze iz Srbije”, rekao je Kurti.

“Mi smo sa konceptom reciprociteta izašli u septembru i oktobru prošle godine. Pobedili smo 6. oktobra, uvrstili smo to u program zajedničke vlade kao koalicioni partneri u oktobru i novembru prošle godine”, podsetio je Kurti. To je naša politika, to je princip regulisanja zdravih odnosa, istakao je kosovski premijer.

Danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare