Kurti: Tači je samo figura, odbijanje testova iz Srbije bilo bi neracionalno

Kurti: Tači je samo figura, odbijanje testova iz Srbije bilo bi neracionalno

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da je predsednik Kosova Hašim Tači prema Ustavu Kosova “ceremonijalna ličnost i državni beležnik”.

Kurti je na konferenciji za novinare na pitanje da prokomentariše izjave predsednika Kosova da će ove nedelje preduzeti mere za formiranje nove Vlade Kosova, rekao da predsednik ima pretenzija da formira i vodi političku volju na Kosovu.

“Ja sam premijer na dužnosti, ali država ima predsednika van dužnosti sa ovom namerom da formira i vodi političku volju na Kosovu. Predsednik je ceremonijalna figura, hajde da kažemo državni beležnik, koji nije ni jedan od stubova vlasti. Jasno je da on nije zadovoljan ovlašćenjima koje ima, medjutim takve su one prema Ustavu i o tome je trebao da razmisli. Mi smo sa svim kapacitetima u borbi za prevenciju širenja korona virusa i u tome nema oklevanja”, kazao je Kurti.

Kurti je, odgovarajući na pitanje o jučerašnjim zahtevima specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, rekao da kada predsednik zemlje zahteva ukidanje reciprociteta u odnosima sa Srbijom, onda nije čudno da to traže i ambasadori.

Kurti: Tači je samo figura, odbijanje testova iz Srbije bilo bi neracionalno
Printscreen

Govoreći o testovima za korona virus koji su iz Srbije dostavljeni Kosovu, Kurti je rekao da je kojim slučajem Kosovo odbilo da primi testove onda bi bilo optuženo za neracionalno ponašanje i politizaciju gesta koji nije takav.

“Hiljadu testova iz Srbije su gest Srbije koji ne treba iskoristiti. Ne verujem da je ovim Srbija promenila imidž, ako je to uradila onda je to uradila sporazumima sa političkim ličnostima na Kosovu. Mi smo pokazali da ne pravimo razliku medju našim gradjanima”, kazao je Kurti i dodao da ako ne bi primili testove možda hiljadu Srba ne bi imalo mogućnost da se testira.

Kurti je odbio da odgovori na pitanje da li će u slučaju izbora nove Vlade Kosova dužnost predati na demokratski način ističući da se radi o hipotetičkom pitanju.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare