Kurti: Za dve godine sprovedeno 58 sporazuma Kosova i Albanije

Izvor:
Beta

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Đakovici da je tokom poslednje dve godine sprovedeno 58 od 140 sporazuma koje su postigle vlade Kosova i Albanije.

On je učestvujući na Forumu za regionalni razvoj Kosova i Albanije sa temom “Mogućnosti regionalne saradnje Kosova i Albanije” istakao činjenicu da se ova konferencija održava u Đakovici, a tačno jedan dan pre 28. novembra, za koji je rekao da je datum krunisanja državnog puta Albanaca.

“Sva saradnja naše dve države treba da bude vođena idejom da građanima olakšamo život, sve dok se ne osete da žive na istom mestu, u istim vrednostima, pod istim zakonima i pravilima, bez prepreka i bez promena koje otežavaju ili usporavaju njihovu komunikaciju i svakodnevne aktivnosti”, rekao je kosovski premijer.

On je rekao da postignuti sporazumi čija je primena u toku koriguju izolacionističku prošlost i otvaraju nove mogućnosti za preduzetnike, studente i građane kao proizvođače i potrošače.

Podvukao je da su olakšavanje trgovine, uklanjanje trgovinskih barijera i promovisanje slobodnog kretanja građana važni koraci ka zajedničkoj ekonomskoj integraciji.

Posebno je istakao otvaranje dve carinarnice Kosova u Draču i Porto-Romanu, preko kojih je Kosovo uspelo da izađe na more, i čime je ostvarena ušteda od devet miliona evra.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare