Macura: Porodilje i trudnice jedva preživljavaju dok Siniša Mali svesno ponižava sve punoletne građane

Macura: Porodilje i trudnice jedva preživljavaju dok Siniša Mali svesno ponižava sve punoletne građane

Reagujući na najavu ministra finansija Siniše Malog o dodeli 100 evra građanima automatski svim penzionerima i onima koji primaju socijalnu pomoć, Inicijativa “Mame su zakon” ocenila je da je ova mera promašena i ponižavajuća za građane i građanke.

Narodna poslanica i osnivačica “Mame su zakon” Tatjana Macura je pre samo nekoliko nedelja ovu ekonomsku meru, koja bi trebalo da sanira posledice COVID-19, ocenila kao promašenu i apelovala da je linearna podela, ukoliko država već ima novca za ovakva davanja iz budžeta, potpuno pogrešna i da je najpre bilo potrebno uraditi trijažu i odrediti kojim građanima je pomoć neophodna i samim tim je ne dodeljivati onima kojima nije potrebna, već uvećati davanja onima koji se nalaze na granici ili već spadaju u siromašne građane.

“Među najugroženijim grupama danas jesu porodilje i trudnice koje i kada nismo u pandemiji u velikoj meri pogađa loš Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Među porodiljama čak trećina je i pre pandemije primala nadoknade manje od zarada koje su primale dok nisu bile na porodiljskom odsustvu, a medju njima je i veliki broj onih koje primaju tek nekoliko stotina ili nekoliko hiljada dinara i sa tim primanjima jedva preživljavaju. A preživljavaju tako što njihovi partneri rade po nekoliko poslova istovremeno ili tako što ih pomaže šira porodica. Kako je karantin sve vezao za kuću, postavlja se pitanje – koliko su ove porodice danas ugrožene? S tim u vezi je jasna namera ministra da ovim Predlogom ne rešava egzistencijalne probleme najugroženijih, već da svesno ponižava sve punoletne građane i građanke”, istakla je Macura.

Kako je ocenila, u ovom slučaju u velikoj meri snosi odgovornost i ministar Zoran Đorđević, jer bi on pre svih morao da insistira na trijaži i drugačijoj raspodeli koja je neophodna, umesto linerane podele sredstava iz budžeta.

Macura: Porodilje i trudnice jedva preživljavaju dok Siniša Mali svesno ponižava sve punoletne građane
Foto: Twitter/ @TatjanaMacura

“Pre svih bi morao da naglasi ostalim članovima Vlade da pomoć od 100 evra ne znači isto recimo nekom menadžeru sa inače visokim primanjima i nekome ko jedva da može i najosnovnije sebi da priušti, kao što je slučaj sa finansijski oštećenim porodiljama”, izjavila je Macura.

Ova inicijativa apelovala na Vladu da ovakav predlog ne usvoji in a narodne poslanike da “podignu glas protiv ovakvog neefikasnog rasipanja novca iz budžeta kada dođje na red rasprava o rebalansu”. Međutim, Vlada je ovaj predlog već usvojila, a danas je predstavljen i rebalans budžeta koji uključuje ovu meru.

Izvor: 021.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare