Makron i Merkel: Vučić i Hoti se složili oko normalizacije i sporazuma

Makron i Merkel: Vučić i Hoti se složili oko normalizacije i sporazuma

“Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije nezamenljiva je za bezbednost i stabilnost regiona i od velikog je značaja za perspektivu pristupanja dve zemlje u EU”, poručili su u zajedničkom saopštenju francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel posle održanog samita Beograd-Priština. Normalizacija odnosa podrazumeva potpisivanje “konačnog pravnog obavezujućeg sporazuma” i “mere izgradnje poverenja” dve strane, prenosi Kossev.

Posle odvojenih oglašavanja srpskog predsednika i kosovskog premijera, i pokrovitelji današnjeg događaja, kao treća strana dali su svoj komentar, prenosi Kossev.

Podsećajući da je dijalog prekinut u novembru 2018, u saopštenju za javnost koje prenose ambasade ovih država, navodi se da su se Vučić Hoti složili da nastave dijalog pod pokroviteljstvom EU, a sa ciljem “normalizacije odnosa Srbije i Kosova, uz postizanje konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma”.

Svoju saradnju Vučić i Hoti “produbiće” preko “mnogih oblasti koje su predložene u Berlinskom procesu”, uz “jednako važne mere izgradnje poverenja između dve strane”.

Makron i Merkel: Vučić i Hoti se složili oko normalizacije i sporazuma
Screenshot

Makron i Merkel: Vučić i Hoti se složili

Makron i Merkel ohrabruju Vučića i Hotija da u “sledećim mesecima postignu suštinski napredak”, a francuski predsednik i nemačka kancelarka “ostaće angažovani po ovom pitanju”, a uz podršku EU.

“Biće spremni da organizuju novi samit u kasnijoj fazi pregovora ukoliko bude bio potreban”, navodi se u zajedničkom saopštenju dve vodeće evropske zemlje.

Sledeći termin za sastanak je 16. jul, koji je zabeležen kao prvi sastanak u Briselu i organizuju ga Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Na današnjem video samitu pored ove četvorke, učestvovali su i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije, Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

KoSSev, N1

Makron i Merkel: Vučić i Hoti se složili

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare