Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Ne znamo šta Vučić misli, za nas važi Rezolucija 1244

Izvor:
Regnum.ru, Politički.rs, Foto: mid.ru, Instagram/buducnostsrbijeav

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ne zna na šta je Vučić mislio okrivljujući Putina

Rusija se striktno pridržava poznatih pristupa rešavanju kosovskog pitanja, kako javno, tako i u formatu direktne komunikacije sa partnerima, uključujući i predstavnike Srbije. Tako je Odeljenje za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije odgovorilo 12. maja na zahtev ruske federalne agencije REGNUM da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je stav Srbije po pitanju Kosova i Metohije dodatno zakomplikovala izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o ulozi kosovskog presedana u proglašenju nezavisnosti DNR i LNR.

 

Odgovarajući na vaš zahtev, obaveštavamo vas da ne znamo šta se mislilo u ovim izjavama. Ruski stav o kosovskom rešenju je poznat, nije pretrpeo nikakve promene. Zalažemo se za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja od strane Beograda i Prištine zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koje mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i koje mora odobriti Savet bezbednosti UN. Mi ćemo prihvatiti samo rasplet koji će odgovarati samim Srbima“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi REGNUM.

Podsetimo, Vučić je 5. maja u Berlinu, a potom 6. maja u Beogradu rekao da je ionako teška situacija Srbije po pitanju njenog južnog oboda Kosova i Metohije dodatno otežavana Putinovom izjavomda su DNR i LNR proglasile nezavisnost na osnovu odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu. Prema Vučićevim rečima, Zapad će sada zahtevati da Beograd prizna nezavisnost Kosova kako bi Putinu oduzeo mogućnost da se pozove na kosovski presedan. „Ako Srbija prizna Kosovo, neće biti presedana“, rekao je Vučić.

Vladimir Putin je, tokom sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, podsetio da je Međunarodni sud pravde svojom odlukom o Kosovu stvorio presedan koji je otvorio mogućnost DNR i LNR da proglase nezavisnost bez saglasnosti Kijeva.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare