MSP o proterivanju diplomata: Umesto da popravlja, Radman podriva dobrosusedske odnose

Izvor:

Srpski konzul svojim delovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, za razliku od hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera.

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je danas da su netačne tvrdnje šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana i MVEP Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije u Zagrebu i poziva MVEP da, kako navode, uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu.

U saopštenju MSP se ističe da srpski konzul svojim delovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove.

“Takođe, ovim putem želimo da istaknemo da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine i zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije”, navodi se u saopštenju srpskog MSP-a.

MSP, navodi se, odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

“U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske saopštilo je danas da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata i istovremeno navode da odbacuju osnov za njegovo proterivanje, te da zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez u vreme i na način koji odaberu.

Pročitajte još  Da se ne zameri Hilu: Nije ga bilo za Božić na Kosmetu, nema ga danas u Srpskoj, ali je za Badnji dan bio u Zagrebu.

Iz hrvatskog ministarstva danas su reagovali recipročno na odluku srpske vlade, pa su savetnika Ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića proglasili perosonom non grata.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare