17/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Mustafa: Cilj je ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom

Preševska dolina, commoswikipedia.org/Julian Nyča

Predsednik Albanskog nacionalnog saveta Ragmi Mustafa rekao je da su za razliku od prethodnih godina Albanci mnogo više politički organizovani i mobilisani i da Albanci iz Preševske doline žele da budu uključeni u proces dijaloga između Srbije i Kosova.

– Postojale su stalna koordinacija, saradnja i konsultacije što se tiče vlada u Albaniji i na Kosovu. Želim da pozdravim snagu svakog političkog lidera koji izvan stranačkih interesa vidi zajedničku viziju posvećenosti građanima Doline. Uloga dve vlade je nesporna, iako mi stalno težimo da budemo pod institucionalnom zaštitom Kosova i Albanije – rekao je on.

Mustafa je naglasio da nisu ravnopravni sa većinskim stanovništvom.

– Nismo ravnopravni građani sa većinskim stanovništvom, a to znači da ostaje samo jedno rešenje, a to je povratak na referendum iz 1992. godine kada je zahtevana teritorijalna autonomija sa pravom na ujedinjenje. Albanci Preševske doline žele da budu deo procesa u Briselu i učestvuju u pronalaženju rešenja koje bi omogućilo veći prostor za slobodu, pravdu i jednakost, a to se sigurno može postići samo sveobuhvatnim međunarodnim sporazumom koji dovodi do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije – naglasio je on.

Mustafa je takođe govorio o ideji bivšeg predsednika Hašima Tačija, o ujedinjenju Kosova sa tzv. Preševskom dolinom.

– Bivši predsednik Tači jedan je od retkih zvaničnika koji je javno istakao našu dugogodišnju političku volju – ujedinjenje sa Kosovom. Pojavljivao se na konferencijama gde je objašnjavao uniju Doline sa Kosovom i naravno, kao što Albanci Preševske doline daju podršku svakom lideru koji zastupa njihove interese, tako su je davali i Tačiju – rekao je Mustafa.

Na pitanje da li očekuje da premijer Aljbin Kurti sprovede ovaj zahtev, Mustafa je rekao da očekuju da ih institucije Kosova podrže.

Vesti online, Kosovo online

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: