Nemačka vojska učestvovala u razbijanju SFRJ, dolazili su da ratuju ilegalno na Balkanu

Nemačka vojska učestvovala u razbijanju SFRJ, dolazili su da ratuju ilegalno na Balkanu

Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić pokušala je da rasvetli da li su nemački vojnici, kao dobrovoljci, učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih godina, a odugovlačenje sa odgovorom od strane nemačke vlade ocenila je skandalom.

Nastićeva je istakla da nemačka vlada sve češće, na arogantan način, odbija da da odgovarajući odgovor na pisana pitanja opozicije. S tim u vezi je navela da je pre dve nedelje objavljena knjiga jednog profesora sa univerziteta u Pocdamu, koji je blizak nemačkoj vojsci, u kojoj tvrdi da su pripadnici Bundesvera početkom 1990. putovali na ratišta u bivšoj Jugoslaviji, prenosi Alo! pisanje Tanjuga.

U toj knjizi se ističe da su posebno pripadnici garnizova u južnoj Nemačkoj bili putovali na “produženi vikend” ili “odmor” na front, kako bi tamo prikupljali ratno iskustvo, napisala je ona pozivajući se na “Frankfurter Algemajne cajtung” (FAZ).

“Ako je to tačno onda su aktivni nemački vojnici ilegalno služili na Balkanu. Zbog obelodanjivanja ovog podatka uputila sam pisani upit vladi sa pitanjem koliko je takvih slučajeva poznato, i da li i koliko je disciplinsko-pravnih mera pokrenuto”, naglasila je Nastić.

Pitanja takve vrste su, prema njenim rečima, važan kontrolni instrument opozicije u Bundestagu, ali samo ako vlada na pravi način odgovori. Ukazala je da je vlada najpre zatražila produženje roka za odgovor, a potom na pitanje nije odgovorila ni u novom roku.

Na kraju je vlada odgovorila da nema nikakva saznanja o tome. Nastićeva smatra da su takva taktika i navodno neznanje skandal. “Opozicija ne može kontrolisati vladu, ako joj ne da iskreni odgovor”, poručila je Nastić.

Alo.rs/ Foto: Ilustracija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
3 godine pre

У Мастрихту је Немачка претила разбијањем ЕУ у стварању (од ЕЕЗ) ако се не разбије СФРЈ и не признају Словенија и Ен-Де-Ха за државе!