Novinarska udruženja upozoravaju na kontraefekte Vladine odluke o informisanju

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vladu Srbije da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije COVID-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, kazao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da se Zaključkom Vlade narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja.

Radomirović je za Betu kazao da bi “ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha među građanima i imala bi obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku”.

Novinarska udruženja upozoravaju na kontraefekte Vladine odluke o informisanju
Logo

“Svako centralizovanje davanja informacija kao neminovnu posledicu ima širenje informacija iz drugih izvora, tako da i lično pozivam Vladu da što pre stavi ovaj zakjučak van snage i da omogući svim zdravstvenim radnicima da mogu da daju izjave medijima”, kazao je Radomirović.

On je rekao da “ako Vlada smatra da zdravstvene institucije nisu dovoljno obučene da daju izjave novinarima može da obezbedi stručne ljude koji će davati izjave u ime tih zdravstvenih institucija”.

Govoreći o medijskom praćenju epidemijer koronavirusa u Srbiji, Radomirović je istakao da brzo širenje lažnih vesti preko društvenih mreža govori da građani nemaju poverenja u novinare i u medije.

Bodrožić: Krizni štab kao centralna cenzorska služba

Novinarska udruženja upozoravaju na kontraefekte Vladine odluke o informisanju
Logo

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da se Zaključkom Vlade narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

“U uslovima epidemije koja je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba”, izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.

Dodao je da će tako građani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.

“Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama”, rekao je predsednik NUNS-a.

Na Zaključak vlade o informisanju prethodno je reagovalo Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, koje je navelo da situacija liči na uvođenje cenzure i orvelovsku fikciju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare