OSLOBOĐENJE: Istražiti incident u Bogovađi, povećati bezbednost u blizini kampova

OSLOBOĐENJE: ISTRAŽITI INCIDENT U BOGOVAĐI, POVEĆATI BEZBEDNOST U BLIZINI KAMPOVA

Jedan od osnivača pokreta Oslobođenje i bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije Milan Dumanović oglasio se reagujući na incident u migrantskom kampu Bogovađa. Naime, juče je Srbijom odjeknuo snimak u kome velika grupa migranata maltretira radnicu kampa.

Dumanović je tim povodom rekao da su „ovakvi događaji neprihvatljivi u jednoj suverenoj zemlji u kojoj bi trebalo da postoje postoje zakoni i državni organi koji štite njene građane“.

Foto: Politikon.rs

„Pre svega želim da jasno podvučem, niti ja niti bilo ko u pokretu Oslobođenje nema ništa protiv migranata. Mnogi od njih imaju svoju muku koja ih je naterala na taj put. I mi Srbi kao narod smo mnogo puta kroz istoriju, pa i do samog 21. veka, morali da tražimo utočište od rata i nemaštine, i znamo kako je to biti izbeglica i stranac. Ali ovde se ne radi o tome. Radi se o bezbednosti Srbije, njenih građana i njihove imovine, i o tome kako se naši organi odnose prema svom primarnom zadatku – da tu bezbednost očuvaju“ kaže osnivač pokreta Oslobođenje.

On je objasnio da bezbednosni aspekt migracija za Srbiju očigledno nije procenjen kao toliko nepovoljan kao za razvijene zemlje, te da je samim tim verovatno „došlo do opuštanja funkcionera MUP u pristupu ovoj tematici, pa situacija često izmakne kontroli“.

Dumanović je dodao da na takav nemaran stav sigurno utiču i kriminalne grupe za krijumčarenje ljudi, te „njihove veze sa vrhom MUP-a i politike u Srbiji“.

Iz pokreta Oslobođenje su od nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova i direktora policije zatražili da „reaguje i stane u zaštitu radnika Komesarijata za izbeglice, kao i da istraži incident u Bogovađi i poveća bezbednost u kampu“.

U ovom pokretu takođe pitaju ministra „šta je učinjeno na zaštiti građana i njihove imovine u onim delovima zemlje gde su ovakvi incidenti učestali, zbog blizine prihvatnih kampova i graničnih prelaza“?

Pročitajte još  Tri migranta ubijena u međusobnom sukobu u blizini Horgoša

Iz Oslobođenja takođe zahtevaju povećanje transparentnosti kroz redovno nedeljno objavljivanje podataka o broju ulazaka i izlazaka migranata, stanju u prihvatnim kampovima i broju registrovanih incidenata, kako bi se makar minimalno „povratilo poverenje javnosti i odagnale sumnje uplašenih građana“.

Dumanović je u obraćanju posebno prozvao vrh vlade i MUP-a koji, prema njegovim rečima, „guraju problem pod tepih“, a situacija očigledno eskalira, što se vidi i na primeru incidenta u Bogovađi.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare