Pokret Oslobođenje osudio sankcije Dodiku: Amerika kao i devedesetih na bošnjačkoj strani

Izvor:
Politički.rs

Pokret Oslobođenje osudio je danas sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku. Predsednik tog pokreta, Mlađan Đorđević, u pisanom saopštenju je naveo da ovakav pokušaj pritiska SAD znači da se Vašington „ponovo svrstava na jednu stranu, umesto da doprinese mirnom rešenju problema“.

„Kao i devedesetih godina, Amerika jednostrano i nerazumno staje na bošnjačku stranu, ovaj put u potpunosti podržavajući snage koje se zalažu za centralizaciju i unitarizaciju BiH, a na uštrb političkih prava ne samo srpskog, već i hrvatskog naroda u toj zemlji“, istakao je Đorđević.

On je ocenio razloge za uvođenje sankcija kao „licemerne“.

„Vašington navodi da je Dodik pretnja po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, iako je jasno da se zahtev Republike Srpske svodi na poštovanje izvornog Dejtona, a podsetiću da je to sporazum koji je potpisan na američkoj teritoriji i uz američko posredovanje“, ističe lider Oslobođenja.

Đorđević je podsetio da Amerika ponavlja stare greške na Balkanu, koje su skupo koštale i region i SAD.

„Ne samo da je ovakav jednostrani pristup i ranije doprinosio destabilizaciji regiona, već se obijao o glavu i samoj Americi. Podsetiću da su dvojica otmičara aviona koji su napali Njujork 11. Septembra imali državljanstvo BiH i živeli pod zaštitom Sarajeva, kao i Osama bin Laden“, kaže lider Oslobođenja.

Kako je naveo, nije slučajno što se sankcije uvode uoči obeležavanja 30. Godišnjice postojanja Republike Srpske.
„To je kristalno jasna poruka šta ova administracija SAD misli o srpskom entitetu“, kritikuje Đorđević.

On je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da pod hitno stanu u zaštitu Republike Srpske.

„Naravno, to se neće desiti. Njihovo ćutanje govori da se radi o marionetama, koje zarad podrške zapada svom režimu, trguju srpskim nacionalnim interesima, što je već viđeno u slučaju Kosova i Metohije“, optužuje lider Oslobođenja.

Pokret Oslobođenje je takođe ohrabrio Republiku Srpsku i srpski narod preko Drine da ne odustanu od odbrane svojih legitimnih interesa.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar