Pokret Oslobođenje zahteva od Ivice Dačića DA ODLOŽI REFERENDUM I IZBORE

Izvor:
Politički.rs, Foto: Pokret Oslobođenje, Skupština Srbije

Pokret Oslobođenje pozvao je danas zvanično predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića da odloži predstojeći referendum o ustavnim promenama zakazan za 16. januar, kao i aprilske izbore. Generalni sekretar ovog pokreta Nikola Kosović objasnio je da „nema normalnih demokratskih ni medijskih uslova za održavanje glasanja“.

Prema njegovim rečima, izmene najvišeg zakonskog akta ne mogu da se donose „u tajnosti i preko nelegitimnih institucija“.

„Mi sada imamo situaciju da se za ustavne izmene glasa za nedelju dana, a da ogromna većina građana ni ne zna da se održava referendum. Nema javne rasprave, nema informacija u medijima, sve je skriveno od očiju javnosti“, kaže Kosović.

On je dodao da je neobično i to što ni stranke vlasti ne vode kampanju.

„Jasno je šta je cilj. Da se ustavne promene isposluju u medijskom i demokratskom mraku, da na izbore izađe tek nekoliko stotina hiljada ucenjenih glasača vlasti i da sve to aminuje nelegitimna jednopartijska skupština“, objašnjava funkcioner Oslobođenja.

Kako je istakao predsednik ovog pokreta Mlađan Đorđević, praktično se radi o nasilnoj promeni najvišeg pravnog akta jedne zemlje.

„To je pokazna vežba za buduće promene ustavnog okvira, pre svega u pogledu brisanja Kosova i Metohije iz preambule, a znamo da je to Vučić obećao zapadnim silama“, kaže Đorđević.

Zbog svega toga, navode u pokretu Oslobođenje, zvanično su od predsednika parlamenta Dačića zatražili odlaganje ili otkazivanje referenduma.

Đorđević je podsetio da se čak i Ivica Dačić nedavno na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija oglasio protiv referenduma.

„Odgovornost je na njemu, ne samo u pogledu referenduma, već i u pogledu izbora, koji se odigravaju u većem medijskom mraku i u većoj nedemokratiji nego izbori 2020. godine, koje je opozicija bojkotovala“, objašnjava lider Oslobođenja.

Kako je naveo, otkazivanje izbora bi bio „odgovoran i državnički potez“ koji bi sprečio društvene sukobe i dublju krizu.

Generalni sekretar Oslobođenja Kosović podseća da je ovaj pokret ranije izneo plan po kojem bi upravo Dačić kao predsednik parlamenta preuzeo rukovođenje Srbijom do sticanja uslova za organizaciju prvih slobodnih izbora koje bi Srbija imala od 2012. i dolaska SNS na vlast.

„Za taj plan dobili smo podršku u Moskvi, ali i od određenih zapadnih krugova, i Dačić je o tome obavešten. Zbog toga insistiramo da se zvanično odredi prema mogućnosti otkazivanja referenduma i odlaganja aprilskih izbora“, zaključuje Nikola Kosović.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar