Priština: Euleks upao u kuću Tačija; Moguća hapšenja i u Albaniji; “Odmah prekinuti dijalog” (VIDEO)

Priština: Euleks upao u kuću Tačija; Moguća hapšenja i u Albaniji; “Odmah prekinuti dijalog” (VIDEO)

Priština — Pripadnici Euleksa vrše pretres kuće bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija u Čaglavici kod Prištine.

Pripadnici te misije ušli su i u kuću lidera DPK Kadrija Veseljija.

Neki mediji su preneli i da snage Euleksa od jutros pretresaju i sedište Demokratske partije Kosova, dok se ispred prostorija stranke nalaze pripadnici Kosovske policije.Iz Euleksa je ta vest demantovana.

“Sve što vam mogu reči sada je da je lažna vest da Euleks vrši pretres u kancelarijama DPK”, rekla je kratko portparolka Euleksa Joana Lakana, dodajući da sve druge informacije mora da saopšti Specijalno tužilaštvo.

Protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem Specijalno tužilaštvo u Hagu podiglo je optužnicu zbog ratnih zločina. “U toku je sprovođenje operacija Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu. Operacije Specijalizovanog tužilaštva odvijaju se uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS). Podrobnije informacije će biti dostavljene uskoro”, saopšteno je iz Specijalnog suda.

Takođe, istražioci Euleksa pretresaju u Prištini kuću jednog od nekadašnjih regionalnih komandanata OVK, koji je funkcioner pokreta Samoopredeljenje, Redžepa Seljimija, protiv kojeg je takođe potvrđena optužnica.

Tači se od juče nalazi se u pritvoru Hagu, nakon što mu je potvrđena optužnica od strane Specijalnog suda.

Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Iz misije Euleksa koja pruža logistiku i operativnu podršku za hapšenje optuženih, juče je poručeno da bi svako ko je počinio krivična dela trebalo da odgovara i da bi suđenje trebalo da bude pošteno.

Osmani zove na jedinstvo

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani pozvala je danas predstavnike svih političkih stranaka na jedinstvo kada su u pitanju nacionalni interesi.

Osmani je rekla da građani nikome neće oprostiti ako u ovom teškom vremenu za Kosovo, “kada se mora govoriti o zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu”, postanu taoci dnevne politike ili razlika. “Naravno, oko pitanja od nacionalnog interesa svi bi trebalo da se ujedine. Što se mene tiče, čak i na mestu vršioca dužnosti predsednika, daću maksimalan doprinos. Ali ovo, kao što sam rekla, zavisi i od volje drugih političkih predstavnika”, rekla je ona.

“Odmah zaustaviti dijalog s Beogradom”

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi zatražio na današnjem sastanku vlade da se dijalog sa Beogradom odmah zaustavi, nakon podizanja optužnica i hapšenja koje su izveli predstavnici Specijalnih veća.

“Vlada je za sprovođenje pravde, ali bi trebalo razjasniti koji sud treba da sudi. To treba da bude kosovski sud”, rekao je Seljimi na sednici.

Prema njegovim rečima, dijalog bi trebalo zaustaviti jer bi svaki drugi potez mogao biti kontraproduktivan za Kosovo, prenose prištinski mediji.

“Ova nova situacija nas ne dovodi do naše najjače tačke, proizvode se politički efekti. Moramo biti sigurni u članstvo u NATO-u, a ne u povratak nazad. Ove optužnice su više nego pravni efekat, proizvode politički efekat za koji ne bismo trebali stajati skrštenih ruku. Specijalizovana veća primaju dosijee koje je izmislila Miloševićeva tajna služba”, ocenio je on.

Odbijeno

Premijer Kosova Avdulah Hoti odbio je taj predlog.

Hoti je rekao da je jasan deo Ustava o tome kako će funkcionisati vlast kada nema predsednika i naglasio da princip podele vlasti mora poštovati.

“Mi se ne mešamo niti komentarišemo odluke institucija pravde. U vladi Kosova nema mesta za drugačije ponašanje. Imamo jasan pravni osnov kako da se ponašamo u takvoj situaciji. Ustav je jasan kako treba dalje voditi procedure kada nemamo predsednika. Svako od vas treba da nastavi rad u punom kapacitetu. To je stav koji treba da imamo kao Vlada”, kazao je on.

Moguća hapšenja i u Albaniji

Nalog specijalnog tužioca Specijalnog suda Džeka Smita za ratne zločine mogao bi da se proširi i na albanske državljane u Albaniji, a najnovija hapšenja bivših visokih lidera OVK na Kosovu su samo početak dugog talasa hapšenja ljudi koji moraju da se suoče sa ratnim zločinima, objavio je albanski Top čenel, pozivajući se na diplomatski izvor.

Izvor navodi da će do tih hapšenja doći jer su na teritoriji Albanije postojali zatvori tzv.OVK za koje je dokazano da su se u njima dogodili zločini, prenosi prištinska Ekonomija online.

U optužnici, koju je juče objavio Specijalni sud u Hagu i koja je poznata kao Aneks 3, pored zatvora na Kosovu navode se i tri u Albaniji – u Kukešu, Hasu i Kahanu i u kojima su počinjeni ratni zločini, a kojima su rukovodili albanski državljani sa severa zemlje koji su se pridružili OVK.

IZVOR: BETA, TANJUG, KOSOVO ONLINE, B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare