Procureli milioni dokumenata o tajnim računima: U papirima Siniša Mali i Vučićev kum Nikola Petrović, Milo Đukanović…

Milioni dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje ofšor kompanija otkrivaju tajne 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera zajedno sa 400 funkcionera iz više od 90 država.

Novinarsko istraživanje zasnovano na ovim dokumentima pod nazivom “Pandorini papiri”, otkriva sakrivene poslove kralja Jordana, predsednika Crne Gore, Ukrajine, Gabona, Kenije i Ekvadora, premijera Češke Andreja Babiša, bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera, čileanskog predsednika Sebastijana Pinjera i brojnih drugih, a među njima se nalaze i pojedina imena iz Srbije, piše 021.rs.

U papirima se, kad je u pitanju Srbija, pojavljuje ministar finansija Siniša Mali, ali i Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića i direktor “Elektromreže Srbije” (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine.

U tekstu OCCRP-a navodi se da je Petrović postao vlasnik kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva, koja je osnovana 2016. godine, preko švajcarske konsultantske kuće “Fidinam and Alcogal”.
Navodi se da prilikom osnivanja kompanije, Petrović nije obavestio Alcogal da bi se mogao smatrati politički eksponiranom osobom, iako je toliko blizak sa predsednikom, a to je naveo i njegov advokat (da nije politički eksponirana osoba).
Međutim, nakon formiranja kompanije, Alcogal je otkrio njegovu političku poziciju i zatražio bankovno referentno pismo. U tekstu se dalje navodi da je švajcarska advokatska kancelarija odbila ovaj zahtev konsultantske kuće, nudeći da sami napišu referentno pismo, što je Alcogal prihvatio.
Petrović je držao kompaniju u tajnosti od srpskih zvaničnika i nikada je nije prijavio, kao što zakon nalaže, navodi se dalje u tekstu u kom se ističe da im Petrović nije odgovorio na postavljena pitanja.
Printscreen YouTube
Ministar finansija Siniša Mali bio je vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, dokazuju dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta “Pandorini papiri”.
Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.
Kada su 2015. godine novinari KRIK-a i novinarske mreže OCCRP otkrili da je tada gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 luksuzna stana u bugarskom letovalištu “Sveti Nikola” na obali Crnog mora, novinare KRIK-a je optužio da lažu.
Ukoliko utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobićete ključ istog trenutka“, rekao je novinarima KRIK-a na vanrednoj konferenciji koju je organizovao upravo zbog ovog istraživanja.
Vrednost stanova iznosila je oko pet miliona evra – višestruko je premašivala legalne prihode Malog, navodi KRIK na svom sajtu.
Mali je priznao da je kupio jedan stan, onaj čije se vlasništvo vodilo na njegovo ime. Tvrdio je, međutim, da ne stoji iza dve ofšor kompanije, “Brigham Holding & Finance Inc.” i “Etham Invest & Finance Corp.” koje su kupile preostala 23 apartmana.
Sada, šest godina kasnije, u međunarodnom projektu “Pandorini papiri” koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pojavila su se dokumenta iz agencije za osnivanje ofšor firmi “Trident Trust”, čiji je Mali bio klijent, a koja su dokaz da je Mali definitivno bio vlasnik dve ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj.
Printscreen
Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija.
Ove kompanije su iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.
Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandorini papiri” čije objavljivanje je počelo večeras, a koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u saradnji sa partnerima iz 117 zemalja.
Do sada najveća baza procurelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšor destinacijama, uključujući Britanska Devičanska Ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović, piše MANS.
U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) Limited” registrovanom na Britanskim Devičanskim Ostrvima, prenosi 021.rs.
Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na ofšor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se nijednoj instituciji, precizira se ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine.
Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti uneta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.
Da se zaista radi o Predsedniku Crne Gore i njegovom sinu pokazuje overena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanovića i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.
U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasledstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja. Reč je o neopozivim trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja poverilaca.
Ugovorima je predviđeno da se sredstva u trastovima akumuliraju sve dok Milo, odnosno Blažo ne daju drugačije uputstvo.
Počelo je u Londonu…
Sve počinje u elitnom delu Londona, na adresi 39-40 St James’s Place, gde je, bez vidljivih obeležja, do pre nedelju dana, bila smeštena advokatska kancelarija Charles Mia Limited.
Advokat iz te firme Edvard Harold Čarl Kejn je 25. maja 2012. godine overio crnogorsku ličnu kartu Blaža Đukanovića, koja je važila do 27. septembra 2019. godine. Pet dana kasnije, njegov kolega iz iste advokatske kuće, Mark Piter Stibel je overio diplomatski pasoš Mila Đukanovića koji je izdat 20. januara 2011. godine, sa rokom važenja od četiri godine.
Na pečatima kojim su dokumenta overena piše da su Milo i Blažo Đukanović lično doneli originale svojih dokumenata, kako bi advokati potvrdili njihov identitet.
…preko Švajcarske
“Pandorini papiri” pokazuju da su overene kopije iz Londona poslate u Švajcarsku, kompaniji CM Management (Suisse) SA, koja je u martu 2013. godine promenila ime u LJ Management (Suisse).
…i Paname
Da švajcarska kompanija skriva tajne poslove Đukanovića MANS je saznao zahvaljujući podacima advokatske kancelarije Alerman, Coldero, Galindo & Lee Trust (ALCOGAL) iz Paname koja se bavi registracijom firmi na brojnim ofšor destinacijama, a čiji podaci su procureli.
Krajem 2014. godine, ALCOGAL je zatražio od švajcarskog LJ Management-a podatke o povezanim kompanijama koje su, uz njegovu pomoć, registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima.
ALCOGAL objašnjava da dolazi međunarodna revizija i traži da LJ Managament dostavi dokumenta potrebna za proveru podataka o firmama i njihovim stvarnim vlasnicima (due diligence).
Direktorka LJ Managementa Barbara Haldi je 18. novembra overila kopije ličnih dokumenata Đukanovića, a 16. decembra 2014. godine ona su poslata preporučenom poštom na adresu ALGOCAL-a u Panami.
Iz te firme 23. decembra potvrđuju da su primili pošiljku i konstatuju da su dostavljeni podaci za Mila i Blaža Đukanovića u vezi sa kompanijom LJ Skye 2 (PTC) Limited. Tako je početkom 2013. godine nazvana firma CM Skye 2 (PTC) Limited sa kojom su Đukanovići sklopili ugovore o uspostavljanju trastova.
….i Britanskih Devičanskih Ostrva i Gibraltara
Prvi zvanični vlasnik firme koja je upravljala trastovima Đukanovića je bila kompanija Puffin Agencies Limited sa Gibraltara. Vlasništvo je, zatim, preuzeo Clambake Limited, koji je istovremeno obavljao i funkciju direktora zajedno sa Cellar Limited. Te dve firme su registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a kao svoju poslovnu adresu navode poštansko sanduče u Rue du Seyon broj 2 u Nušatelu (Neuchâtel), gde se nalazi kancelarija LJ Management (Suisse).
Svim tim kompanijama je upravljala Barbara Haldi, direktorka LJ Management (Suisse).
Reč je o firmama koje pružaju usluge iznajmljivanja direktora i poslovnih sekretara i zvanično predstavljaju brojne druge kompanije, omogućavajući stvarnim vlasnicima da sakriju svoj identitet.
Te firme figuriraju i u dvema kompanijama čiji stvarni vlasnik je Blažo Đukanović.
Opširnije o složenim skrivanjima imovine Mila i Blaža Đukanovića čitajte na OVOM LINKU.
POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar