Protest “Srbija protiv nasilja”: Desetine hiljada ljudi blokiralo Gazelu, “Aco Srbine, robija ti je ne gine”

Izvor:
Beta, Politički.rs, Foto: Pokret Oslobođenje

Učesnici protesta “Srbija protiv nasilja” su sa platoa ispred Skupštine Srbije, posle okupljanja, krenuli u mirnu šetnju do mosta Gazela.

Prethodno je s govornice ispred zgrade Skupštine Srbije navedeno da su se i danas okupili kako bi pokazali vlastima da neće stati, i da će protest biti završen na mostu Gazela da bi pokazali kako je to kad Srbija stane.

Zahteve, koji su istovetni sa onima sa skupa koji je održan 8. maja, pročitala je devojka koja je ponovila da vlast nije ispunila zahteve organizatora protesta.

Okupljeni nose transparente “Isključite RTS, uključite mozak”, “Informer je laž”, “REM je zlo”, “Pamtimo nepočinstva nepomenika”.

Učesnici protesta su u potpunosti ispunili plato ispred zgrade Skupštine Srbije, od raskrsice Ulice Kneza Miloša sa Bulevarom Kralja Aleksandra, do spomenika Nikoli Pašiću.

Kako javlja reporter agencije Beta, učesnici protesta ispunili su i Pionirski park, a mnogi se priključuju koloni koja je krenula Ulicom Kneza Miloša ka mostu Gazela.

Na protestu je viđen i predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević koji je poslao poruku Aleksandru Vučiću da mu “robija ne gine”

Učesnici protesta “Srbija protiv nasilja” blokirali su nešto posle 19 časova obe trake mosta Gazela gde će, po ranijim najavama organizatora skupa, ostati dva sata.

Kako javlja reporter agencije Beta, prethodno su učesnici protesta propustili nekoliko vozila koja su se kretala iz pravca Novog Beograda, da bi potom saobraćaj bio potpuno obustavljen i u toj traci.

Okupljeni su u protestnu šetnju krenuli sa platoa ispred zgrade Skupštine Srbije, a kada je početak kolone stigao do Gazele kraj se nije mogao videti u Ulici Kneza Miloša.

Zvaničnih procena broja učesnika još nema, a po nezvaničnim procenama ima nekoliko desetina hiljada okupljenih.

Protest “Srbija protiv nasilja” je u organizaciji više stranaka i pokreta.

Kako je najavljeno, i današnji, kao i prethodni protest, biće bez obraćanja političara i stranačkih obeležja, i uz “najveće poštovanje i saosećanje sa bolom zbog nezapamćenih tragedija” – dva masovna ubistva u Srbiji u kojima je ubijeno 17, a ranjeno više od 20 osoba.

Prvi protest “Srbija protiv nasilja” je održan u centru Beograda, u ponedeljak, 8. maja.

Među zahtevima protesta koji su danas ponovo izneti su smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, ukidanje emisija koje promovišu nasilje i zakazivanje sednice Skupštine Srbije na temu bezbednosti.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare