Dodik: Srbi i Hrvati će doneti zajednicku deklaraciju i tražiće da izađu iz BiH; Neće biti rata

Dodik: Srbi i Hrvati će doneti zajednicku deklaraciju i tražiće da izađu iz BiH; Neće biti rata

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da u BiH neće biti rata i da su to “floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje da plaše strance”.

On je najavio mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH jer im se osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je rekao da je pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo da bude.

“Stranka Alije i Bakira Izetbegovića zauzima se za građansko uređenje. Ne razumem kome oni to mogu da podvale. S druge strane, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona, dok se drugačije ne dogovorimo. Sada imate jedan narod koji želi realizaciju ”građanske” priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati”, rekao je Dodik za Večernji list, izdanje za BiH.

Dodik: Srbi i Hrvati će doneti zajednicku deklaraciju i tražiće da izađu iz BiH; Neće biti rata
Printscreen/ RTRS

On je dodao da će, ako se na tome bude insistiralo, verovatno predstavnici ta dva naroda doneti zajednicku deklaraciju i tražiti da izađu iz BiH jer im se osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, prenosi RTRS.

On je, komentarišući izjavu predsednika SDA Bakira Izetbegovića da “Bošnjaci trpe teror manjine”, da BiH ne bi ni bio da u njenim temeljima konstitutivnosti dva entiteta i tri naroda .

“Ako smatra da trpi teror ”manjine”, to znači da su Hrvati manjina, da nisu konstitutivni narod”, rekao je Dodik za VEčenji list.

Na konstataciju da se iz Sarajeva cesto cuje da “nema raspada BiH” bez rata, Dodik odgovara da su to “samo floskule kojima Bošnjaci žele da zaplaše strance”.

“Kakav rat, kakve gluposti. Neće ovđe biti rata. To su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance”, rekao je Dodik.

Poredeći slučaj tzv. Kosova i Republike Srpske, Dodik je rekao “ako je jedna nacionalna manjina iz bivše Jugoslavije imala to pravo, ne vidi nijedan razlog da to nema konstitutivni narod u BiH”.

“Možda bi bilo dobro da i Hrvati u BiH postave takvo pitanje o svome položaju”, poručio je Dodik.

Dodik: Srbi i Hrvati će doneti zajednicku deklaraciju i tražiće da izađu iz BiH; Neće biti rata
Za hitne porudžbine pozovite +381 61 60 44 001

On je istakao da Bošnjaci u svojoj arognaciji osporavaju postojanje drugih naroda i da ne bi prešao preko Izetbegovićeve uvrede Hrvatima da su manjina.

Na pitanje da li ga BiH podseća na Jugoslaviju, uz ponavljanje istih grešaka većinskog naroda, Dodik je naveo da je odnos unutrašnjih snaga gotovo identičan, te istakao kako se Jugoslavija ne bi raspala da su Hrvati i Srbi postigli dogovor.

Upitan kako komentariše podršku EU u stvaranju “mini Šengena”, a s druge strane tvrdnje da se radi o doživotnoj klupi za cekanje za ulazak u EU, Dodik je rekao “mi nemamo šanse”.

“BiH još nije ni kandidat za članstvo. Ja mislim da je to dobra inicijativa. U tim raspravama čuo sam Bošnjake koji kažu da postoji strah od srpske dominacije, a u stvari u tom mini Šengenu ima više muslimana. Od Sandžaka, Kosova i Severne Makedonije do Crne Gore, Albanije i BiH”, naglasio je Dodik.

Komentarišuci nedavno objavljene transkipte američkog predsednika Bila Klintona iz 1995. godine, da se razmišljalo i o podeli BiH, Dodik je istakao da se videlo da su na stolu bili ravnopravni predlozi – graditi BiH ili dopustiti da se narodi razidu.

“Katastrofalna je greška bila što se to nije dopustilo. Sada bismo imali mirnu regiju i ne bismo imali žive iluzije, a iluzije su opasne. Bosna je iluzija, pre svega zarobljena bošnjacko-muslimanskom paradigmom da ona pripada samo njima i da imaju ekskluzivitet”, rekao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj poseti Zagrebu, Dodik je rekao da nije govorio ni protiv koga, pa ni protiv Bošnjaka, već je govorio “iskljucivo o konstitutivnosti naroda i potrebi da se ta prava poštuju”.

Na pitanje zašto u Zagrebu nisu bili članovi Predsjedništva Željko Komšic i Šefik Džaferovic, Dodik je rekao da to treba pitati domacine.

On je ocenio da se Komšić doživljava u Hrvatskoj kao neko ko eksploatiše hrvatska nacionalna konstitutivna prava u BiH na vrlo podmukao nacin.

On je dodao da Komšić ekskluzivno ta prava daje bošnjačkoj političkoj eliti.

Dodik je ocenio da je hrvatski državni vrh postao svestan te činjenice i da je podrškom konstitutivnosti naroda definisao svoju politiku odnosa prema BiH.

“U toj politici očigledno nema mesta za Komšića. A odgovor zašto ih takođe nema u Zagrebu leži i u činjenici da stalno izazivaju krize sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom. Mislim da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšića, nametati predstavnike i na nižim nivoima vlasti”, rekao je Dodik.

Dodik smatra i da se ne može preći preko izjave Bakira Izetbegovića da će Hrvatima, nakon nametanja Komšica, nametati predstavnike i na nižim nivoima vlasti.

Dodik je pojasnio da odnose Hrvatske s BiH kvare oni koji su osporavali Hrvatkoj pravo da gradi Pelješki most i mnoge druge stvari, zbog čega nije bilo službene komunikacije.

“Ali, postoje i realna pitanja Trgovske gore oko odlagališta radioaktivnog otpada na šta mi imamo prigovore. Zbog toga je potrebno otvoriti komunikaciju, a moja poseta je doprinos boljem razumijevanju”, rekao je Dodik.

Optužbe Stjepana Mesica da je njegova poseta Zagrebu “nastavak Karađorđeva” Dodik je prokomentarisao da mu je jasna aluzija, ali da “nisu ništa crtali”.

Tanjug, B92

Jesen patrijarha Murata, luterana iz Jerusalima: SNS mesije

POSLEDNJE OBJAVLJENO
, , , ,

Ostavite komentar