RIK: Ponavlja se glasanje na 117 biračkih mesta

RIK: Ponavlja se glasanje na 117 biračkih mesta
Logo

RIK: Ponavlja se glasanje na 117 biračkih mesta

Republička izborna komisija usvojila je rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji, na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima.

Zamenik predsednika RIK-a Željka Radeta zatražila je na sednici da se za svako biračko mesto za koje je zatraženo ponavljanje glasanja, dostavi džak sa izbornim materijalom, kako bi članovi Komisije mogli da utvrde pravo stanje u pogledu broja važećih i nevažećih listića.

“Razlog zbog kog se traži ponavljanje na ovim biračkim mestima je to što je u kutiji više listića od broja birača koji su glasali. Neozbiljno je da zapisnik bude dokument na osnovu koga ponavljamo glasanje. Mora se izvršiti uvid u izborni materijal za svaki neuredan zapisnik, da bismo bili sigurni moramo otvoriti džak i prebrojati listiće”, kazala je Željka Radeta.

RIK: Ponavlja se glasanje na 117 biračkih mesta
Printscreen

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ocenio je da bi bilo najbolje kada bi Komisija prebrojala više od 8.500 džakova sa biračkih mesta po Srbiji ali i dodao da “to tako ne funkcioniše”.

“Mi postupamo isključivo u skladu sa Uputstvom koje smo doneli pre par meseci. U situacijama kada na osnovu zapisnika ne možemo da utvrdimo volju birača, niti ćemo da je prekrajamo niti da preturamo po džakovima već da u skladu sa članom 87 Uputstva ponovimo glasanje na ovim biračkim mestima”, kazao je Dimitrijević.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar