Rusija PROTIV IMENOVANJA Vučićevog Šmita za visokog predstavnika u BiH. Đorđević zahvalio Rusiji što štiti Republiku Srpsku

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja usprotivio se večeras imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju u BiH.

Nebenzja je rekao da imenovanje Šmita nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira i upozorio da će ono voditi u haos i uništiti „sve pozitivno u poslednjih 25 godina“, prenose mediji.

„Jesmo li hteli ovaj scenario kada smo potpisali Dejton?“, upitao je Nebenzja.

On je rekao da je Šmit navodno postavljen jer proces nije bio transparentan.

On je istakao da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira nije ništa potvrdio, te da Savet bezbednosti UN nije uzeo u obzir stavove Rusije i BiH u vezi sa ovim pitanjem.

„Kompromisi su važni za Savet bezbednosti, a ovde se izbegavala diskusija o imenovanju i radu visokog predstavnika“, naveo je Nebenzja.

Ruski ambnasador je istakao da ne treba zaboraviti da samo ljudi u BiH drže suverenitet i da oni treba da odlučuju, a ne bilo kakav visoki predstavnik.

Nebenzja je naglasio da Rusija želi da podrži mirovni sporazum u BiH, odnosno da je njena dužnost da „ovaj krhki sporazum ne bude uništen“, ali je ocenio da se poverenje ne može graditi na ovaj način.

„Logično pitanje je možemo li da počnemo da radimo na nacionalnom pomirenju provocirajući neizbežni konflikt, koji preti samo da poveća postojeće razlike“, rekao je on.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević pozdravio je danas protivljenje Rusije imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH i zahvalio se Rusiji što štiti Republiku Srpsku i međunarodno prevo.

Pokret Oslobođenje je nedeljama ukazivao na činjenicu da Šmit ne može da bude izabran za visokog predstavnika, dok je izdajnik Vučić branio svog prijatelja Šmita pred delegacijom Srpske. Pozdravljam ovu odluku! Hvala Rusiji što štiti Srpsku i međunarodno pravo, objavio je na društvenim mrežama predsednik pokreta Oslobođenje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare