SPC: U predloženom zakonu o kulturnom nasleđu NE POMINJE SE Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, ne usvajate ga

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije pozvao je danas Ministarstvo kulture i informisanja da zbog „manjkavosti“ pojedinih članova nacrta zakona o kulturnom nasleđu, „do daljeg odloži“ usvajanje tog akta.

Porfirije je u dopisu resornoj ministarki Maji Gojković ocenio da usvajanje predloga zakona „ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije“.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je ukazao da se u šest članova nacrta zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina a da se ni u jednom članu ne pominje Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija gde je po njegovim rečima, kulturno nasleđe „najugroženije i gotovo svakodnevno izloženo napadima i devastiranju“.

„Njegova Svetost je, s tim u vezi, ukazao na mogućnost nedobronamenih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, prenela je SPC.

Danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare