SRS: Konsultovanje Venecijanske komisije oko izmena Ustava uvreda za pravnu struku

Izvor:
Beta

Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je odluku Skupštine Srbije da se oko izmena Ustava u oblasti pravosuđa konsultuje sa Venecijanskom komisijom kao “uvredu za pravnu strku” i ocenila da ona “odmah mora biti povučena”.

“Narodna skupština Republike Srbije prihvatila je zahtev Evropske unije da se pristupi promeni Ustava u oblasti pravosuđa. SRS smatra da je to loša odluka i da Ustav kao najviši pravni akt ne može da se menja po poglavljima. Ako postoji potreba za promenom Ustava, onda se mora sagledati ceo Ustav i pristupiti eventualnim promenama u skladu sa našim unutrašnjim potrebama i nedostacima koji su uočeni u toku primene aktuelnog Ustava”, navodi se u saopštenju.

SRS je ocenio da je “nedopustivo” to što je Skupština Srbije odlučila da se konsultuje sa Venecijanskom komisijom, čiji je cilj da uskladi zakone države sa zakonima u EU, i dodao da je na taj način “priznato da će ustavne promene zapravo raditi ta komisija”.

“Podsećamo da je Venecijanska komisija od 2000. godine do danas tri puta vršila reformu našeg pravosuđa i da je, zahvaljujući upravo Venecijanskoj komisiji i njenim rešenjima, stanje u pravosuđu u Srbiji nikada gore, da sporovi traju neprimereno dugo, da su sudije zatrpane takozvanim starim predmetima i da se radi rasterećenja sudija uvode kojekakvi kvazisudski organi, poput javnih izvršitelja”, navedeno je u saopštenju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare